Направете компрес за изкълчено с натурални билки

Препоръчително е при изкълчено да се прави компрес на всеки 2-3 часа, но не бива да използвате лед, за да охладите засегнатото място, а билки.

В много от случаите леда помага, но той може да предизвика и обратен ефект, който ще спомогне за усилване на болката.

“Фигурин

За спадане на отока и премахване на болките от изкълченото можете да използвате тесто, което е направено от брашно и оцет. Веднага след приготвянето е нужно да го поставите на засегнатото място и след това да го прикрепите добре с помощта на бинт. Естествено се препоръчва да потърсите лекарска помощ, но най-вероятно те ще престегнат засегнатото място леко с бинт. Съветът към вас ще бъде да не движите ръката или крака, в зависимост от тава къде се намира изкълченото.

kompres-krakДруг народен лек за изкълчено, който се използва от нашите прадеди е: смесват се жълт кантарион и мента с равни количества и след това се заливат с червено вино, за да се покрият. След като сместа престои 4 часа се прибавя 1 чаена лъжичка оцет.

Накрая с помощта на памучни тампони, които са натопени в сместа се правят компреси на засегнатото място. Препоръчително е на всеки 2 часа компресите да се подменят.

С помощта само на студена вода също можете да си направите компрес при изкълчено. Нужно е просто да напоите памучен тампон в студена вода и да го поставите на засегнатото място, като го закрепете с помощта на бинт. Препоръчително е компреса да се подменя на всеки 2 часа.

Друг компрес, който можете да си направите при изкълчено е с помощта на захар и лук. Нужно е да стриете в хаванче ситно нарязан лук и малко количество захар. Получената смес се поставя на изкълченото и отгоре слагате парче марля. Накрая пристягате с бинт.

Можете да си направите компрес при изкълчено и с лавандулово масло. За целта обаче е добре това масло да се приготви предварително и да се съхранява например в домашна аптечка. Ефикасността от него е не оспорима.

Можете да го приготвите, като смесите 1 част цветя от лавандула и 5 части слънчогледово олио или зехтин. Нужно е приготвената смес да престои 1 месец и чак след това да се използва за лечение на изкълчено. Главната цел на приготвеното лавандулово масло е да намали отока и да премахне болката.

За компрес при изкълчено можете да използвате и корен от девисил. Нужно е да залеете с малко вряла вода 3 супени лъжици ситно нарязан корен от девисил. След това оставете да се охлади за 20 минути. Нанесете на засегнатото място, като напоите памучен тампон и след това обвийте с бинт, за да се задържи добре компреса.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *