Не изхвърляйте черупките на яйцата, те имат много приложения – 1

Яйцата са продукт, който в един или друг вид, често присъства в нашето меню. Обикновено ние изхвърляме черупките на яйцата, но те могат да ни бъдат полезни в много неща.

Ще започнем със здравословните ползи на яйчените черупки. Те са един невероятен източник на калций. Унгарски медици са провели изследвания, които показват, че черупката на кокошите яйца се състои от 90% калциев карбонат, който се усвоява лесно от организма. Освен това в черупката се съдържат и всички необходими за организма микроелементи: мед, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и др.

яйчени черупкиПоради това приемът на яйчени черупки е препоръчителен като профилактика и лечение при недостиг на калций, който може да доведе до рахит, неправилен растеж на зъбите при децата, изкривяване на гръбначния стълб, нарушен зъбен емайл, крехкост на костите при възрастни хора. Яйчените черупки са полезни и при анемия, податливост към простуди, алергия, лабиален херпес и много други.

Черупките могат да се използват и за външно приложение, като се налагат върху навехнати стави. Тъй като яйчената черупка има детоксикиращ ефект, тя спомага за намаляване на различни отоци и възпалителни процеси след физиологични травми.

“Фигурин

Много добро въздействие върху цялостното състояние на организма оказва и масажът на цялото тяло с топло, твърдо сварено яйце. По този начин се премахват умората и натрупания стрес. Този вид масаж е подходящ за хора, страдащи от болки в ставите, най-вече предизвикани от натрупан стрес и напрежение.

Яйчените черупки можете да използвате и за почистване на лицето. Накиснете няколко черупки в чашка с ябълков оцет за няколко дена и измивайте лицето си с течността. Можете да я използвате и като средство за успокояване на раздразнената кожа.

За да имате гладка и хубава кожа си направете маска с черупки от яйца. Натрошете няколко черупки, смесете ги с малко белтък и нанесете сместа върху лицето. Изчакайте, докато маската позасъхне, след което изплакнете с топла вода.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Не изхвърляйте черупките на яйцата, те имат много приложения – 1

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *