Не се ли наспим трупаме килограми

За да се чувства организма отпочинал и да имате сили да посрещнете новия ден с усмивка, специалистите твърдят, че трябва да спим около 8 часа. В случай, че не сте се наспали добре и имаме нарушения в съня това води до хормонален дизбаланс. Днес вече е доказано, че не достатъчното спане оказва влияние върху апетита и теглото на човек.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

С храненето и сънят ви са тясно свързани два хормона, които се наричат грелин и лептин. Лептинът представлява пептиден хормон, които произлиза от мастните клетки и играе ключова роля за апетита на човек. Той има уникалната способност да сигнализира на мозъка за нивото на наситата. Грелинът се произвежда в организма ни благодарение на клетки на стомашно-чревния тракт и той ни кара да ядем, като стимулира нашия апетит.

srrrr-ssr_611b791bbeКогато не си доспим нивата на грелина се повишават, а тези на лептина се намаляват. Това води до чувството на голям глад и до неговото по-трудно задоволяване, а от там идва и преяждането. Само за една нощ, през която не сте успели да се наспите достатъчно нивото на консумацията се покачва значително. Всички тези действия се дължат на хормоналните промени, а още на следващия ден можете да забележите как ще се промени режима ви на хранене. Ще си хапвате храни богати на въглехидрати и консумацията ще се увеличи с около 45%.

Направено е проучване, което да даде ясни резултати за връзката между сън и тегло. Статистическите данни сочат, че хората, които спят по-малко от 8 часа в денонощието са притежатели на по-големи нива на телесни мазнини. От там се прави извода, че колкото по-малко спите, толкова повече качвате килограми.

Като влияещ фактор за съня можем да вземем не само неговата продължителност, но и качеството му. Има хора, които страдат от сънна апнея и при тях нещата се различават, защото макар да си лягат рано и да спят по 8 часа в денонощието те се събуждат много изморени. Когато вие страдате от тази болест е добре да се консултирате с лекар, за да може той да се погрижи за вас с лекарски медикаменти.

За здравословният сън обаче има и още вредители, които ние ще ви представим и ще се опитаме да помогнем за тяхното коригиране.

1. Живеем във време с добре развити технологии и в повечето случай телевизора, компютъра и мобилния телефон ни пречат да заспим след като си легнем. Нашият съвет е да ги игнорирате поне един час преди да си легнете, защото те действат на ума ви стимулиращо. Дори след тяхното използване сънят ще надделее рано или късно, но той няма да бъде достатъчно здравословен и отмарящ за организма ви.

2. Питиетата, които съдържат кофеин също трябва да се избягват преди сън. Кофеинът може да действа в организма ви цели 12 часа, затова е препоръчително да се приема сутрин.

3. Избягвайте вечерята ви да бъде непосредствено преди лягане. Тежестта в стомаха, киселините и ходенето до тоалетната ще нарушат съня ви. Желателно е да вечеряте 3 часа преди хранене, за да избегнете тези симптоми.

4. Изгасете всички лампи, телевизори и други светещи тела в спалнята преди да си легнете. Самата светлина влияе на съня и води до нарушения в баланса на светлочувствителни хормони, които са мелатонин, кортизол и пролактин. Те имат неблагоприятно действие не само за съня ви, но и за имунната система и антиоксидантната защита.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *