Недопустима доза кафе

Информационна агенция ПИК съобщи на своите посетители една лоша новина , а именно за смъртта на 40-годишния Джон Джексън, който почина от предозиране с кофеин. Това ни кара да си зададем въпроса „ колко кофеин трябва да има в организма ни, за да се стигне до фаталния край?“.

Във кафето, чая, шоколада и кока колата се съдържа различно количество кофеин и в повечето случай то ни изглежда доста безобидно и прекаляваме с приема му.

rrsrjpg_cc66a26465Всеки човек независимо от пола или възрастта приема различно количество кофеин всеки ден, но въпреки това до момента не е отчитано предозирване, което да завърши със смърт. Трябва да отбележим, че кофеина кара сърцето ни да бие много по-бързо от нормалното, но едновременно с това той ни помага да се концентрираме. Една от основните причини поради, която приемаме напитки богати на кофеин е за да запазим работоспособността за по дълъг период от време и за да намалим налегналата ни умора. Все пак трябва да се внимава с количеството, което приемаме ежедневно, защото той може да навреди сериозно на организма.

За да се достигне до фаталния край на англичанина Джон Джексън е допринесло изяждането на една кутия бонбони. Всеки бонбон съдържал по 80 милиграма кофеин, а това се равнява на една чаша кафе или една енергийна напитка. Кутията с бонбони, която е изял англичанина съдържала 12 бонбона и от можем лесно да изчислим, че това се равнява на 12 чаши кафе.

“Демир

Чрез Death by caffeine, което е уеб калкулатор всеки един човек може лесно да изчисли, колко кофеин може да го убие. Той сочи, че 70-килограмов човек трябва да погълне 132 такива бонбони, за да доведе това до фатален край.

Все пак по тези данни излиза, че Джон Джексън няма как да е починал от предозиране с кофеин, но той е страдал от заболяването цироза, което допринася за смъртта му. Цирозата е заболяване, което намалява способността на черния дроб да разгражда различни вещества , а едно от тях е кофеина.

След като е направена аутопсия на англичанина се установява, че в литър кръв има 155 милиграма кофеин. Ако това количество кофеин се намира в един здрав човешки организъм в никакъв случай това няма да го убие. Всички органи ще функционират правилно и показателят няма да превиши 10-20 милиграма на литър кръв.

Хората, които имат фермент на черния дроб трябва да внимават с приема на кофеин, защото той вреди на организма. При това заболяване кофеина се разгражда по-бавно и това води до сърдечни пристъпи и високо кръвно налягане.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Недопустима доза кафе

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *