Неодобрението на външния ни вид били болест!

Няма начин да ни ви се е случвало да застанете понякога пред огледалото и да се огледате с недоволно изражение, възмущавайки се на една или друга част от тялото и като цяло външния си вид. Колкото и да сте естети и перфекционисти, бъдете много вни­мателни в самокритиката, защото една от най-модерните болести на на­шето съвремие се нарича дисморфобия или нехаресване на външния вид.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

woman-mirror_790331cУчените вече са доказали, че това всъщност не е толкова его, а сериозно заболяване, при което болните буквално са обсебени от външния си вид, непрестанно откриват проблеми и несъвършенства в себе си и са от онази група от обществото -луди почитатели на пластичните хи­рурзи. Нещо подобно като анорексията, когато винаги се виждаш дебел в огледалото. Разбира се, важно е да се пра­ви разлика между онези, които прос­то си въобразяват проблеми, и тези, които наистина имат сериозен дефект.

Когато недеволството е предизви­кано от въображаемо наднормено тег­ло, се стига до болестни хранителни нарушения като анорексия, булимия и орторексия. Когато внушенията за дефекти касаят визията, се развива бо­лестното състояние дисморфофобия.

Как да разпознаем болестта? Главните признаци са, когато човек постоянно се гледа в огледалото и търси недостатъци и дефекти, когато е абсолютно сигурен, че и другите хора не го харесват, много често опит за коригиране на „недостатъци“ с помощта на пластичната хирургия без удовлетворение от резултатите, постоянно сравняване на външния вид с този на околните, зат­варяне в себе си и асоциализапия, из­ползване на прекалено силен грим и дрехи, които прикриват въображаеми­те недостатъци.

А причините? Те не са напълно изяснени. Някои учени обясняват причината за появата на такова заболяване с факта, че в мозъка се понижават нивата на серотонин, което от своя страна води до развитие на депресивни състояния. А това може да доведе до сериозни рискове за здравето очевидно, като се стигне даже до опит за самоубийство. Друго смятат, че голяма роля играе и наследствения фактор, като обясняват дисморфофобията с фамилна обремененост по отношение на възприемането на външния вид. И все пак най-честа­та и най-вероятната причина за този вид мания е конкретна житейска си­туация и волята на характера.

Най-добрата профилактика срещу дисморфофобията е комбинацията от редовна физическа активност, здравос­ловно хранене и козметични грижи за красотата. Но ако вече сте почувс­твали някой от симптомите на тази коварна болест, непременно се обър­нете към психотерапевт.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *