Невероятни чайове при настинка

Чайовете, които целят да предизвикат изпотяване, са много полезни, когато ни е налегнала настинка или някакво друго остро простудно заболяване, като грип и друго хронично възпаление на горните дихателни пътища и на белите дробове. Прилагат се както самостоятелно, така и в съчетание с други средства. Нека да видим кои чайове можем да прилагаме, когато сме вече болни.

“Фигурин

imagesЛипов чай
Чаша чай от липа и добавка от кожицата на една ябълка. Чудесен начин хубаво да се изпотите. Подслажда се на вкус и се изпива от този чай 4-5 чаши, горещи и по възможност една след друга. След това болният ляга в леглото, предварително затоплено с грейки, завива се добре и така лежи до пълно изпотяване. След като се изпоти достатъчно, тялото му се избърсва с влажна и суха кърпа.

Смесен чай за изпотяване
Набавят по 30 гр. смес от малинов плод, липов цвят и цвят от лопен (овча опашка). От тази смес се вземат 3 супени лъжици, запарват се с 600 гр. вряща вода и се поставят да врят захлупени 10 минути. Чаят се пие подсладен по вкус, горещ, по 3-4 чаши една след друга. По-нататък се постъпва както при липовия чай.

Меден чай с лимон
Вземете един литър гореща вода и добавете към нея 2-3 супени лъжици чист пчелен мед, както и сокът на един лимон. След това оставете тази смес на тих огън да поври малко, за около 10-на минути и се пие горещ, в големи количества. Този чай е много полезен при болестите на гърдите, настинка, инфлуенца и въобще при трескавите болести. Като хладко питие намалява жаждата и опреснява болния.

Чай от цветовете и листата на хмела
Взема се една супена лъжица цвят и листа от хмел, след което се попарват с 300 мл вряла вода и се оставя захлупено да се запари добре. След час се отхлупва и се прецежда. Пие се по 2-3 чаши на ден. Този чай е добро успокоително средство при болки от различен произход, особено когато пречат и на съня.

Народно питие за изпотяване
Към 300 гр. старо вино (червеното е за предпочитане пред бялото) се прибавят 300 гр. вода, една пълна супена лъжица ляна захар (небет шекер) и пет карамфилчета. Оставя се да ври на тих огън дотогава, докато остане наполовина от течността. Използва се само при възрастни. Изпива се наведнъж (поносимо горещо). След изпиването се постъпва както по-горе.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *