Нова естествена ваксина пази от алкохолизъм

Една нова терапия са приложили чилийски учени, като част от генната терапия с името антисенс терапия. Става въпрос за вид ваксиниращ препарат на натурална основа, който бори вероятността да станете зависими от алкохола. Еднократното инжектиране на разработената от тях „антиалкохолна ваксина“ предизвиква появата на симптоми, характерни за тежък махмурлук, след прием на дори минимални количества алкохол. Това се дължи на блокирането на метаболизма му в черния дроб.

Демир бозан билки за бъбреци

alcohol_9338Общо казано, чрез тази антисенс терапия, става прекратяване на синтеза на един или друг белтък, който е отговорен за дадено заболяване. Това се постига чрез въвеждане в организма на къси рибонуклеинови киселини, наречени антисенс-РНК. Разработената в Чилийския университет антисенс-РНК блокира синтеза на ацеталдехиддехидрогеназата в черния дроб – ензим, участващ в метаболизирането на етиловия алкохол до въглероден диоксид и вода. Разработеният продукт не е ваксина в истинския смисъл на думата.

Учените съобщават, че блокирането на ензимната експресия продължава между 6 и 12 месеца, през който период синтеза на ензима е прекратен напълно. В работата си те се ръководят от обстоятелството, че сред определени човешки популации, най-вече в Далечния изток – Китай, Япония и Корея, съществува мутация, при която ацеталдехиддехидрогеназата губи активността си. Поради това около 20% от населението в тези страни не може да употребява алкохол.

По данни на Световната здравна организация от алкохолизъм страда всеки 15-ти чилиец. Макар че това не е първият опит за фармакологично лечение на алкохолната зависимост, това е първият опит за прилагане на биотехнологии за целта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *