Няколко храни и ползите от тях – 1 част

Природата ни дарява с много полезни за организма ни продукти и сега ние ще се запознаем с някои храни и ползите от тях.

Черният шоколад или по-конкретно какаото е здравословна храна – намалява риска от сърдечни заболявания. В него има съдържание на магнезий, желязо от естествен произход и полиетиламин. Имайте предвид обаче, че всеки шоколад, който съдържа под 70% какао не е толкова полезен.

Мед от елда. Като цяло медът е храна, която повишава съдържанието на захари в организма. Тъмният мед обаче, като този от елда, неутрализира нивото на захар в кръвта. Освен това той действа като антиоксидант, който усилва мозъчната и сърдечната дейност, а също помага и за заздравяване на рани.

Авокадо е плод богат на мазнини, но те основно са такива, които не запушват артериите. Плодът има високо съдържание на калий, което намалява риска от високо кръвно налягане. Съдържа също витамин B, спомагащ за здрава кожа и мускули, витамин Е, предпазващ от заболявания на кръвообръщението и витамин К, който заздравява костите. Има съдържание на разтворими и неразтворими влакна, които подобряват храносмилането.

“Фигурин

Тиквата също е изключително полезна храна. Тя съдържа антиоксиданти, които намаляват разрушаването на клетките, както и лутеин и зеаксантин, които предпазват от очни заболявания, водещи до ослепяване.

Макар да не е толкова популярен, колкото зеления чай, черния чай предотвратява деменцията и понижава холестерола.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *