От какво може да се разболеем в козметичния салон

Случвало ли ви се е да отидете в нов фризьорски салон и докато чакате да забележите, че фризьорката не сменя гребена след предишния клиент, а направо с него реши следващия!? Изпуска го на земята и не го измива, а продължава да ви фризира с него!? Сигурни ли сте, че маникюристката работи с дезинфекцирани инструменти?
Замисляли ли сте се, че често може да си донесете някоя и друга болест именно от фризьорката или козметичката? И то съвсем не безобидни – вирусен хепатит B и C, гъбични заболявания на кожата, косата и ноктите, пърхот и др.

Ying & Yang Beauty SalonУ нас за това отговаря РИОКОЗ, която периодически прави проверки за наличност и използване на дезинфекционни средства и машини и следи за добрата хигиена. При наличие на пропуски санкционира нарушителите с глоби, а при повторно нарушение и с отнемане на лиценз.

Но и задължение на клиента е да знае с какво си има работа, какво използва служителката, точно като е задължение на пациента да знае с какво го лекуват.

Фигурин билки за отслабване

За какво да следите? Рядко ще видите фризьори с работно облекло, макар че това прави приятно впечатление. Все пак дрехите трябва да са чисти.

Гледайте косата им – не може фризьор да дойде на работа с рошава, мръсна коса и подстриган лошо. Ще се оставите ли в ръцете му?
Инструментите за подстригване, маникюр и педикюр трябва да са минали през дезинфекция . Всеки салон трябва да разполага с машина за суха дезинфекция, пара и ултравиолетова светлина. Салоните за маникюр трябва да разполагат с по няколко набора инструменти, които се отварят за всеки нов клиент.

Във фризьорския салон трябва да използват по веднъж кърпи за глава и пелерина. Обърнете внимание откъде ги взима фризьорът и дали след клиента преди вас е поставил в коша за пране използваните. За всеки клиент фризьорът трябва да взима нова кърпа, от шкаф с множество сгънати и приготвени за целта кърпи. Ако сте забелязали, че въпросният салон суши вечер използваните кърпи по седалките на столовете, направете си изводи за спазването на санитарните изисквания.

Ако козметичката ви маже с някакви помади с неясен произход, тайни шишенца и бурканчета без етикет, тип „направи си сам“, не се оставяйте в ръцете й. Не знаете дали няма да ви причини обрив или алергия.

Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *