От какво може да се разболеем в козметичния салон

Случвало ли ви се е да отидете в нов фризьорски салон и докато чакате да забележите, че фризьорката не сменя гребена след предишния клиент, а направо с него реши следващия!? Изпуска го на земята и не го измива, а продължава да ви фризира с него!? Сигурни ли сте, че маникюристката работи с дезинфекцирани инструменти?
Замисляли ли сте се, че често може да си донесете някоя и друга болест именно от фризьорката или козметичката? И то съвсем не безобидни – вирусен хепатит B и C, гъбични заболявания на кожата, косата и ноктите, пърхот и др.

Ying & Yang Beauty SalonУ нас за това отговаря РИОКОЗ, която периодически прави проверки за наличност и използване на дезинфекционни средства и машини и следи за добрата хигиена. При наличие на пропуски санкционира нарушителите с глоби, а при повторно нарушение и с отнемане на лиценз.

Но и задължение на клиента е да знае с какво си има работа, какво използва служителката, точно като е задължение на пациента да знае с какво го лекуват.

За какво да следите? Рядко ще видите фризьори с работно облекло, макар че това прави приятно впечатление. Все пак дрехите трябва да са чисти.

Гледайте косата им – не може фризьор да дойде на работа с рошава, мръсна коса и подстриган лошо. Ще се оставите ли в ръцете му?
Инструментите за подстригване, маникюр и педикюр трябва да са минали през дезинфекция . Всеки салон трябва да разполага с машина за суха дезинфекция, пара и ултравиолетова светлина. Салоните за маникюр трябва да разполагат с по няколко набора инструменти, които се отварят за всеки нов клиент.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Във фризьорския салон трябва да използват по веднъж кърпи за глава и пелерина. Обърнете внимание откъде ги взима фризьорът и дали след клиента преди вас е поставил в коша за пране използваните. За всеки клиент фризьорът трябва да взима нова кърпа, от шкаф с множество сгънати и приготвени за целта кърпи. Ако сте забелязали, че въпросният салон суши вечер използваните кърпи по седалките на столовете, направете си изводи за спазването на санитарните изисквания.

Ако козметичката ви маже с някакви помади с неясен произход, тайни шишенца и бурканчета без етикет, тип „направи си сам“, не се оставяйте в ръцете й. Не знаете дали няма да ви причини обрив или алергия.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *