Отвара от хининово дърво подсилва организма

Билката има също противотемпературно и противомаларийно действие

Хининовото дърво (Cinchona succiruba) вирее единствено в тропическите райони на света, главно в Индия и Индонезия, но това не е пречка то да намери приложение и в бългаската народна медицина.

“Фигурин
Хининът има също противотемпературно и противомаларийно действие

Хининът има също противотемпературно и противомаларийно действие

За медицински и лечебни нужди се бели кората от младите стебла и клонки на дървото, а за индустриалните нужди – кората на дебелите стъбла и корените. След обелването кората се суши на слънце 3 – 4 дни, а след това в сушилня при температура до 80С. Изсушената кора има силно горчив и стипчив вкус. За да се съхрани, се опакова в торби и престоява на сухо и проветриво място.

Доказано, е че има противотемпературно и противомаларийно действие, като главно то се дължи на съдържащият се в тях хинин. Той забавя растежа на клетките, действа успокойтелно на терморегулаторния център и възспира гнойните процеси. Хининът успокоява нервна система, като същевременно значително намалва чувствителността на периферната. В малки дози хининът подтиква жизнените прояви в клетките и възспира и намалява токсините при инфекциозни болести.

В българската народна медицина се използва хининово вино за апетит и за общо подсилване на организма. Начин на приготвяне и употреба – 1 супена лъжица от счукани хининови кори от аптеката се киснат за 20 дни в 1 л червено вино, като често се разклаща. Пие се по 1 супена лъжица половин час преди яде, след прецеждането.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Отвара от хининово дърво подсилва организма

  1. В онези години на моето детство, непосредствено след Втората световна война, в недоимъка много от семействата нямаха възможност за богато и разнообразно хранене на децата си и за да поддържат при това положение добър апетит на децата към това дето има на скромната трапеза на българина се даваше това хининово вино. Пил съм го редовно и аз – горчиво на вкус! Но имаше в тази горчилка нещо не особено приятно за нас децата, но бързо свиквахме с едната чаена лъжичка и я приемахме безапелационно. Имахме жесток апетит и не си отговаряхме на въпроса на какво се дължи това, дали на високата ни физическа активност, дали на постоянното ни недохранване или пък на лъжичката хининово вино. Зная само че след като почнахме с това вино спряхме да отсъстваме от детската градина по здравословни причини. Помня, че почти до третокласната възраст го пиехме. В днешни дни не зная какво се твърди за свойствата на Хининовото вино, само ще кажа, че по вкус то е много сходно с вкуса на червения пелин (т.н. наложен пелин – червено вино с букет от билки, в който преобладава билката пелин). Бялото вино с пелин, няма този вкус, като червеното. Но бутилираният Червен пелин има според мен същите въздействия върху храносмилането, а и от някожи хора разбрах, че има засилване на антиоксидантните му свойства и е добре действащо при анемия и даже при хора със злокачествени процеси, както и най-вече при тези подложени на хемиотерапия. Не мога да дам мнение дали продаваният наливен Червен пелин има тези качества. Асортиментът на производствата на такъв наложен Пелин е в доста широки технологични граници, според традициите на винопроизводителите, както и съчетаването с другите билки в букета, така че да се каже че има гарантиран ефект ще е вярно, но относително! Но вероятно сходството на вкуса с този на хининовото вино има и сходно въздействие върху храносмилането, а и на укрепващите му функции за имунната система на организма. Аз лично съм се убедил в качеството му за преодоляване на анемията – преди десетина години за два-три месеца излязох от тежка инфекция с такава криза (хемоглобинът ми се възстанови от 80 на 130)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *