Папая – съкровищница от антиоксиданти

Папаята е чудесен плод, истинска съкровищница на витамини и минерали, който ще помогне на сърцето ви да се чувства добре, да подкрепи имунната ви система, а също така притежава и изразени антивъзпалителни ефекти. За някои обаче крие и мрачна, опасна тайна. Сладко-сочен с мека консистенция, папаята е наречена „плода на ангелите“ от Христофор Колумб. Екзотичен преди време сега може целогодишно да се намери по големите вериги магазини.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

papayaЩо се отнася до дневния прием, един средно голям плод съдържа голяма доза витамин С – около 300 грама съдържа 313% от дневната ви, нужна доза от този витамин. И не само. В него ще намерите и много витамин А – 67% ОДП, витамин E – 11%, витамин К – 10%. Що се отнася до калоричността, папаята съдържа едва 6% от дневния калориен прием. Както и авокадото, и бананите, и при папаята има съдържание на уникални вещества, които се наричат хитинази, свързани със синдрома на плодово-латексова алергия. Ако е налице непоносимост към изкуствена гума и латексови изделия, „плода на ангелите“ може да се окаже дяволски вреден, погълнат суров. Неговата термична обработка може да деактивира ензимите, но това не е сигурно и рискът отново остава твърде голям.

Нужно е да сме наясно как да избираме папая, когато сме решили да си закупим от това „ангелско вълшебство“. Ако ще се яде суров и то в близките ден-два, плода трябва да притежава червеникаво-оранжев цвят на кората и да е леко мек на допир. Жълтеникавите нямат приятен вкус и им трябва до няколко дни, за да узреят. След това обаче се развалят бързо.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *