Пъпешът и неговите полезни свойства за организма

Пъпешите представляват представители на семейството на кратуните, към който род се отнасят и тиквите. Още от времет на древен Египет, това е много известен плод, като в някои азиатски страни дори е отглеждан отпреди 4000 г.пр.н.е. Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят на плодовото месо. Пъпешът е отличен източник на витамин С. Оранжевите сортове са добър източник на витамин А. Зелените или бели сортове са с високо съдържание на калий. Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5 % пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др. В 100 г плод има 54 калории.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

images (19)Лечебни свойства на пъпеша
Ако погледнем съдържанието на пъпеша ще видим колко много той прилича на динята по него. Съдържа много вода, захари и голямо разнообразие от витамини и минерали. Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах. То подобрява апетита, улеснява храносмилането, заради това, че съдържа ензими. Заради високото съдържание на фолиева киселина, пъпеш се препоръчва да се яде, когато човек страда от анемия, а пък заради високото си съдържание на каротин, той е много подходящ при различни болести на черния дроб.

Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки. Ако обаче имате хронични заболявания на червата, както и диспепсия, консумацията на пъпеш е строго забранена. Не е подходящ и за болни от захарен диабет.

Поради своето уникално съдържание той е особено подходящ като храна – лекарство за сърдечно болни и за хора, застрашени от ракови заболявания.

Не бива да се забравя и ценната му роля като основен набавител на желязо, особено ако става въпрос за анемия, по време на бременността. Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота. Пъпешът намира приложение и в козметиката, като кашица от плода се използва в състава на различни маски, които действат освежаващо на кожата.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Пъпешът и неговите полезни свойства за организма

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *