Пазете се от кариеси със сладки

В устната ни кухина има „лоши“ и „добри“ бактерии, които се балансират доста добре помежду си. Когато мием зъбите си нашата главна цел е да премахнем „лошите“ бактерии, които предизвикват лош дъх, кариеси и много други заболявания свързани с тях. Ролята на „добрите“ бактерии в устната кухина е да предпазват зъбите от външни влияния и да помагат за разграждането на хранителните частици, които попадат в устата.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Хигиената на зъбите при много хора е ниска и за това специалисти са създали сладките без захар. В тези сладки има мъртви бактерии, които по определен начин се свързват с „лошите“ и успешно ги изваждат от устната кухина. По този начин опасността от кариес, пародонтит и лош дъх се намалява до минимум.

eating_nutsКогато не се спазва добра хигиена на зъбите чрез миене с четка и паста, използването на вода за уста и конец води до заболявания на сърдечносъдовата и нервната система. Точно заради тази ниски хигиена на устната кухина учените от белинската лаборатория Organobalance GmbH създават сладки изделия, които от своя страна се грижат за устната хигиена много успешно.

В списанието Probiotics and Antimicrobial Proteins е отделено място за статия, която показва направените изследвания и данните за функцията и полезността от тези сладки.

„Лошите“ бактерии в устната кухина се хранят, когато ние приключим с консумацията на храна. Те се намират на повърхността на зъбите и си похапват от малките частици храна, които са останали когато сме поемали храната. След като те се нахранят започват да отделят киселина и тя започва да разгражда зъбния емайл. Всичко това води до образуване на кариеси.

„Лошите“ бактерии, които са най-често срещани в устната кухина са Mutans streptococci. Учените от Германия обаче откриват бактерии, които се наричат Lactobacillus paracasei и когато те се свържат с Mutans streptococci им пречат да се закрепят за зъбната повърхност. След като този процес е на лице наличието на Mutans streptococci в устната кухина намалява. Когато тези „лоши“ бактерии нямат възможност да се закрепят добре те се отмиват лесно чрез слюнката и риска от увреждане на емайла намалява значително.

Учени са направили изследване на доброволци, при които има липса на устна хигиена за период от 24 часа. След това те са им раздали сладки и различни бонбони, които в съдържанието си имат умъртвени Lactobacillus paracasei. Данните, които са извлечени след направата на изследването сочат, че при над 75% от доброволците консумацията на тези сладки е била достатъчна за да се намалят нивата на Mutans streptococci до минимум.

Учените правят изследването, като въвеждат в устната кухина неактивни бактерии и избягват метода да въведат една напълно нова бактерия, която може да доведе до увреждане на здравето на доброволците. Учените изрично подчертават, че бактерията Lactobacillus paracasei е термично умъртвена и не може да доведе до здравословни проблеми. Единственото нещо, което тя прави е да се вкопчи в „лошите“ бактерии и да ги изкара извън устната кухина заедно с нея.

Методът на който са направени изследванията днес има възможност да бъде въведен, защото може да се счита, че той е по-безопасен и безвреден от пробиотичните терапии за нормализиране на устния микробиом.

Дъвчащите бонбони без захар лесно стимулират отделянето на слюнка и така отмиването на умъртвените бактерии и прикрепените до тях „лоши“ бактерии ефективно напускат устната кухина. След този процес нивата на киселинност в устата отново се нормализират.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *