Пчелник помага при глисти и хемороиди

Пчелникът /Marrubium vulgare L./ е многогодишно тревисто растение от семейство Устноцветни. Стъблата на пчелника са високи до 50 см, четириръбести и разклонени. Среща се в цялата страна, най-вече из тревисти и буренливи места, край огради и пътища. Растението е познато още и като блага трева и пчелинок.

“Фигурин

Пчелникът съдържа горчивите дитерпенови лактони према-рубин и марбун, както и марубиол и вулгарол. В състава му се намират още урзолова и галова киселина, в-ситостерол, холин, горчиво вещество, етерично масло, танини, смоли, алкалоиди, органични киселини, сапонини, захар, восъци и др.

пчелникПчелникът оказва много добро отхрачващо, дезинфекционно, запичащо, жлъчегонно и силно спазмолитично действие. Използва се като лечебно средство при спазми в гладкомускулните органи, хронична диария и сърдечна аритмия. Билката влияе благотворно върху нарушен сърдечен ритъм.

Растението се прилага за лечение на болести на черния дроб, при възпаления на бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм, обриви на кожата, стомашно-чревни възпаления, диабет. Пчелникът е чудесно средство срещу бронхит, магарешка кашлица, задух и ларингит. Действа понижаващо на кръвното налягане.

За медицински цели се употребява надземната цъфтяща част на билката. Народната медицина препоръчва лечение с пчелник при хемороиди, глисти, нередовна менструация, кашлица, болести на далака и черния дроб, рематизъм и бронхит. Растението има особено голямо приложение при холецистити и хепатити.

Вътрешно приложение – 2 с.л. пчелник се заливат с 500 мл. вода и се варят 5 минути. Отварата се прецежда и се пие 4 пъти дневно по 100 мл. 15 минути преди ядене.

За откашляне – 100 гр. пчелник се заливат със 750 мл. вода. Слага се на огъня и се вари около 30 минути, докато течността остане наполовина. Прецежда се и се подслажда със захар.

Външно билката се прилага в бани за кожни обриви, хемороиди, рани, възпаления, а също и за налагане на лапи при възпаление на лимфните жлези и циреи.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *