По време на бременност се грижете за щитовидната жлеза

Когато една жена забременее е установено от специалисти, че функцията на щитовидната жлеза се повишава. У нас болестта на Грейвс е много по-известна под името Базедова, а именно на нея се дължат 95% от случаите.

Повишената функция на щитовидната жлеза се изразява със симптоми, които са много характерни и за бременността, като например повръщане и високо кръвно налягане, а това затруднява установяването на заболяването. Много често се наблюдава и отслабване на жените през първите три месеца от бременността, а това също е един от признаците на повишена функция на щитовидната жлеза и поради тази причина този симптом също се пренебрегва.

Бременна1За да се установи отклонението в дейността на щитовидната жлеза са много важни кръвните изследванията на щитовидния FT4 и тироид-стимулиращия хормон TSH. В повечето случай те не смятат за рисков фактор, който може да навреди на плода и на бременната жено, но задължително нивата трябва да се наблюдават редовно от специалист. Посредством редовното следене в случай на усложнения лекуващия лекар ще може да вземе навременни мерки и да прекрати прогресията на хипертиреодизма от субклиничен до явен.

Ако състоянието не се следи и заболелият не предприеме мерки тогава вече могат да се наблюдават неблагоприятни последици през бременността, може да се увреди плода и организма на бъдещата майка. Едни от неблагоприятните последици могат да бъдат спонтанен аборт, преждевременно раждане, много ниско тегло на новороденото или тахикадрия.

Демир бозан билки за бъбреци

Терапията, която се определя при повишена функция на щитовидната жлеза много зависи от напредването на бременността и в повечето случай е индивидуална за всеки. В случай, че заболяването е открито през първото тримесечие на бременността специалистите най-често препоръчват приема на пропилтиоурацил. Медикамента се предписва, защото намалява риска за малформации у плода. Може да се приема и хипертиреодизъм – метимазол, но риска за плода при него е по-голям. Тези два медикамента имат еднакво предназначение, а именно да потискат синтеза на тироидни хормони и нормализиране на нивата им. В никакъв случай, не се препоръчва приема на протилтиоурацил когато бременността е напреднала( второто или третото тримесечие), защото риска от хепатит е много голям.

В никакъв случай не се препоръчва йодът за лечение или диагностика, защото той преминава през плацентарната бариера. Препоръчително е и да не се използва ренген по време на бременността.

Симптомите на Базедовата болест и тиреоидит на Хашимото се повлияват добре от бременните жени, така че не се притеснявайте и тревожете излишно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *