Подобрете съня с индийско орехче

Индийско орехче е една много популярна подправка, която често се използва, като добавка към ястията.

Всъщност индийските орехчета са род вечнозелени дървета, които растат естествено в Югоизточна Азия и Австралия. Самото орехче представлява семето на дървото и има яйцевидна форма, като дебелината и е около 15-18 милиметра, а дължината е около 20-30 милиметра. Може да се използва самата костилка и нейната изсушена кора.

“Демир

large_oBo2365VQNm4Още от дълбока древност индийското орехче се е използвало и за лечебни цели, като най-често е намирало приложение за спиране на диария и повръщане, за подобряване на храносмилането, за премахване на газове, за стимулиране на имунната система, за премахване на главоболие, за здрав сън, за тонизиране. Често ароматната подправка се използва и като афродизиак.

За лечебни цели можете да си приготвите чай от индийско орехче по следния начин: разтворете щипка прах от индийско орехче в 1 чаша топла вода. За по-добър вкус можете да подсладите чая с лъжичка мед. Препоръчително е да се приема преди хранене. Можете да използвате чая от индийско орехче и за жабурене, защото той е притежател на антисептично действие, което е ефикасно средство при възпаление на устната лигавица.

Индийското орехче е популярно и със своите дижестивни свойства и често се използва в здравословната кухня, защото спомага поемането на мазните храни. Можете да комбинирате ароматната подправка с черен пипер и дафинов лист в ястия, като телешко, риба, картофи, ориз, праз и гъби. Бешамеловият сос няма да има същия уникален вкус без щипка индийско орехче. Можете да добавите ? чаена лъжичка мускатово орехче на прах в различните блюда, които приготвяте за по-хубав вкус. Ябълковият пай, плодовата торта и напитките, като горещ шоколад и греяно вино също придобиват уникален вкус, когато се добави индийско орехче.

Все пак много трябва да се внимава с приеманото количество индийско орехче, защото в съдържанието му има миристицин, а той представлява отровно халюциногенно вещество.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *