Подправки, които са полезни при диабет

Основната употреба на подправките е да подобряват вкуса на ястията. Освен това обаче те имат и лечебни свойства и ни предпазват от много заболявания. Има подправки, които защитават организма от поразяване на тъканите и възпаленията, предизвикани от главния симптом на диабета – повишено ниво на кръвна захар. Подправките са изключително ниско калорични и са сравнително евтини. Те са идеално средство, чрез което да добавим антиоксиданти и противовъзпалителни средства в храната.

карамфилВ много подправки се съдържа фенол – вещество, което предпазва организма от възпаления. Канелата е една от тях. Тя има свойството да контролира нивото на кръвната захар и повишава възпроизводството на инсулин в тялото. Подправената с канела храна забавя изпразването й от стомаха, което забавя покачването на кръвната захар.

В карамфилът също има съдържание на фенол. Той помага при висока кръвна захар и е мощен антиоксидант, укрепва имунната система, успокоява болката и предпазва от инфекции.

Подправката куркума е натурален антибиотик. Тя понижава кръвната захар и холестерола. Смята се за едно от най-добрите противовъзпалителни и противоракови средства. Според учени тя може да предпазва дори от болестта на Алцхаймер.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Дафиновият лист, сминдуха и индришето също са много полезни подправки при диабет.

Различните подправки имат различно съдържание на фенол, но всяка една носи своите ползи за организма. Препоръчва се да се намали консумацията на сол и да се увеличи употребата на различни подправки, които не само ще подобрят вкуса на храната, а и ще повлияят благотворно на здравето ви.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *