Подсилете имунитета

Студеният сезон е известен с това, че през него вирусите, бацилите и гриповете са в своя апогей. Ето защо е добре да сме подготвени за тяхното нападение. Можем да подсилим имунитета си и за това не е задължително да си слагаме ваксина или нещо скъпо и сложно.

Има един елемент, който чудесно върши работа и който може да се намери във всяка аптека, дрогерия, магазин за хранителни добавки. Става въпрос за цинкът. Той ефективно и скоростно предотвратява вирусните инфекции, подпомага функциите на главния мозък и засилва имунитета. От съществено значение е и приносът му за синтеза на белтъчини и образуването на инсулин. Цинкът контролира и нуждата ни от храна – онова чувство наречено глад.

Страдащите от липса на цинк изпитват двойно повече нужда от храна. Друга интересна негова функция е, че той поддържа правилното функциониране на мъжката репродуктивна система и синтезирането на тестостерон и други мъжки хормони. Той е важен за нормалния растеж, поддържане на здрава имунна система и оказва силно влияние при лекуване на вътрешни и външни рани.

“Фигурин

От голямо и съществено значение е за строежа на човешкото ДНК и именно от него зависи и синтеза на повече от 200 ензима в тялото на човек. При недостиг на цинк се увеличава риска от разболяване от настинки, диабет, намаляване на сперматозоидите и образуване на екземи, акне и псориазис.

Добри източници на цинк са стриди, месо, яйца, морска храна, тофу, пшеничен зародиш и бирена мая.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *