Полезни и вкусни – кестените

Дървото на кестена може да достигне до 40 метра, а продължителността на живота му е до сто, две­ста, триста или хиляда години. Много устойчиво дърво, поради което носи още името топло дърво. Заради своята вътрешна сила и ценните си качества, много народи са го възприели като символ на мъдростта. А питомните кестени, които често хапваме есента са близки по състав до пшеницата, защото често са ги наричали и хляб. От дивите пък се приготвят много лекарства за стави, мускули и черен дроб.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

images (27)В кестените се съдържат множество полезни вещества, като гликозиди, мазнини, белтъчини, азотни веще­ства, сапонини, смола, минерали, витамините С, К, В и пр. Съдържа се и кумарин, който пази кръвоносните съдове от склероза. Освен това кестените действат значително подобрително на кръвообръщението ни, като имат противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, повлияват добре дейността на сърцето, работата на храносмилателната система, лекуват и рани, изгаряния, подагра, действат антитуморно. Или както казват още древните лечители – целият организъм е омекотен, също така подхранват и възстановят при настъпило силно изтощение.

От векове кестените биват използвани, за да бъде приготвян хляб, различни каши и други видове храни, както и за пълнене на риби и птици, за сладкиши и различни кремове, които помагат при такива състояния, като ревматизъм, артрит, шипове, за бани, лапи и ком­преси.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *