Полезните масла за нашето здраве

Няма човек, който да не иска да е здрав. И за тази цел и храненето трябва да е здравословно. Един от най-полезните видове храни са различните растителни храни. Това са масла, които не повишават холестерола за разлика от животинските мазнини и ни носят много големи ползи. Те се извличат от ядките, семената и плодовете на растенията чрез студено пресоване и фино пречистване, без да се загряват на висока температура. Благодарение на използваната технология, техните ценни качества се запазват, а и се удължава срока им на годност. Ето и големите предимства, които имат този вид масла: те ускоряват обмяната на клетките в тялото, подобряват нашето кръвообращение, кожата подобрява своята еластичност, помагат за образуването на още колаген. Кои са най-полезните от тях?

maslaБадемово масло

Наситени мазнини: 7 на сто

Мононенаситени мазнини: 65 на сто

Полиненаситени мазнини: 28 процента

Невероятно растително масло, което е и базово в ароматерапията. Неговото добиване е от два вида бадеми – горчив и сладък. Много е подходящо за суха кожа, но и добре се повлиява от него и мазната, и нормалната, и чувствителната кожи. Това е така, защото съставът на този вид масло е много близък до човешката кожа. Хубавото и чисто бадемово масло е с прозрачен цвят и съвсем лек, приятен аромат. Изключително богато на олеинова и линолева киселина, много витамини, предимно Е и Д и с много ползи за организма. Но това се отнася за изключително чистото бадемово масло.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Масло от авокадо

Наситени мазнини: 17 процента

Мононенаситени мазнини: 65 на сто

Полиненаситени мазнини: 18 на сто

По традиция маслото от авокадо се е ползвало и все още се ползва от жените в Мексико и племената в Амазония, известно като „маслото на красотата“. То също се получава по метода на студеното пресоване, но от сухи плодове. Изключително богато на лецитин, различни витамини – А, В, Д, Е, Н и К, палмитинова киселина. Може да бъде съхранявано дълго време и ще съхрани своите свойства. Възприема се много добре от всеки тип кожа, заради неговата близост до човешката кожа и не образува мазен филм.

Масло от лешник

Наситени мазнини: 7 на сто

Мононенаситени мазнини: 82 процента

Полиненаситени мазнини: 11 на сто

Изключително полезно масло за сърцето. С характерен силен и много вкусен тревист аромат, това масло има богато съдържание на витамините А, В и Е, както и редица минерали. Хидратира и омекотява кожата много добре, като попива добре в нея, без да оставя мазна следа. Често ще намерите масло от лешник в професионална козметика или поддържащи продукти за суха или раздразнена кожа. Тъй като е установено, че може да филтрира слънчевите лъчи, лешниковото масло е обичайна съставка на продуктите, предпазващи от слънцето.

Масло от ленено семе

Наситени мазнини: 7 на сто

Мононенаситени мазнини: 65 на сто

Полиненаситени мазнини: 28 процента

Считано за най-доброто масло, което човек може да сложи на своята трапеза. В прясно състояние то е изключително полезно за общото здраве на организма.  Стойността му е така висока заради неговото богато съдържание на две основни есенциално мастни киселини, които са основни за доброто сърдечно, а и цялостно здраве. Това са линоловата и алфа-линоленовата киселини. Има стотици мастни киселини в природата, но само линоловата и алфа-линоленовата се смятат за есенциални или незаменими. Това ще рече, че за да бъде човек здрав и да доживее до сносни старини, трябва да притежава в тялото си тези мазнини. Също така, те трябва да се набавят наготово с храната, тъй като нашето тяло не може да ги синтезира самостоятелно.

Масло от орехи

Наситени мазнини: 9 на сто

Мононенаситени мазнини: 24 на сто

Полиненаситени мазнини: 67 процента

Ореховото масло, а и плодовете, от които се извлича, съдържат безценните омега-3 мастни киселини, както и много антиоксиданти. Те са изключително важни за здравето на сърцето. Съставките му оказват благоприятно действие на вредния холестерол.

Зехтин (екстра върджин)

Наситени мазнини: 14 на сто

Мононенаситени мазнини: 78%

Полиненаситени мазнини: 8 на сто

Зехтинът е едно от малкото растителни масла, използвани в кулинарията, при които голям процент от мазнините – около 75% се дължат на олеиновата киселина, която е мононенаситена, омега-3 мастна киселина. Зехтинът е признат за едно от най-здравословните масла и е известен с това, че дори може да помогне за понижаване на риска от рак.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *