Полезният шоколадов млечен шейк

Макар и да свързваме шоколадовите напитки с нездравословни навици, трябва да знаем, че в техният състав има множество полезни витамини и минерали, които зареждат тялото и така му дават възможност по-бързо да възстанови мускулатурата след тренировка например или друг вид тежко натоварване. Ето защо шоколадовият шейк спокойно може да се нареди до полезните и здравословни напитки, част от балансирана диета.

“Демир

images (43)Напитката е и много богата на едно съединение – холин, което играе голяма роля при правилното функциониране на нервната система. Благодарение на холинът, човешкият организъм има възможността да синтезира ацетилхолин, който представлява невротрасмитер, подпомагащ мозъчната функция и регулиращ мускулния контрол. Изключително важен за метаболизма, холинът отговаря за здравината на клетъчните мембрани. Един шейк съдържа 51 мг холин, равняващ се на 12% от ОДП за жени и 10% за мъже.

Отделно в шейка се съдържат калций и фосфор, които допринасят за правилното формиране на хидроксиапатит – минерал, който укрепва и втвърдява костите и зъбите.

Освен това трябва да отбележим, че и изобилието на витамин В12 също е голям плюс за млечната напитка. Като съединение от голяма важност, витамин В12 играе голяма роля относно синтеза на миелин, който всъщност е защитната обвивка на нервните клетки. Ако бъдат нарушени миелиновите обвивки, се стига до загуба или неточно предаване на електричните импулси, които те провеждат. Витаминът играе голяма роля и при производството на хемоглобин, което пък е добре за циркулацията на кръвта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *