Полезността и вредата от витамин A

Витамин A днес се нарича още витамина на растежа и най-много се съдържа в продуктите от животински произход, като черен дроб, жълтък, мляко. Каротина се съдържа и в някои растения, като в червата и в черния дроб той се разгражда и постъпва в организма, като Витамин A. Той може да помогне за добро зрение, растеж, развитие на зъбите и костите, оказва противосклеротично действие и други. Най-много каротин се съдържа в плодовете, като кайсии, шипки, сливи и касис. В зеленчуците той е по често явление и се намира в морковите, червените чушки, доматите, магданоза, зеления лук, спанака, салатата, брюкселското зеле, тиквичките и други.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

vitamins12_391604870Витамин A се изразява с термина ретиноид, като неговите производни са ретиналдехид и ретиноева киселина. Важна роля за кожата играе ретиноевата киселина, защото тя насочва генетичната експресия и влияе върху клетъчни процеси в епидермиса и дермиса. Съединенията помагат за зрението, клетъчното развитие, костното здраве, имунната функция и активирането на потискащи туморите гени.

Днес на пазара се предлагат разнообразни продукти съдържащи ретиноиди, които варират от козметика до медицински препарати. Някои от тях са ретинол, ретинал, изотретиноин, алитретиноин, ацитретин, етретинат, тазаротен, бексаротен и адапален, като предназначението им е за лечение на акне, кожен рак, псориазис и фотостареене. Целта на всеки един от тези продукти е да освежат кожата, да премахнат възпаленията, бръчките, но най-често те се използват за лечение. Можем да дадем пример със съединението третиоин, което се използва за изгоряла кожа от слънцето. Действието на третиоина е да стимулира синтезата на колаген и структурно и функционално да възстанови засегнатото място.

Имате възможността да използвате много кремове, които в съдържанието си имат специализирани ретиноиди и ще ви помогнат за заличите белезите от лицето си. Разбира се с няма как да забързате действието на заздравяване с тези продукти, но с тяхна помощ ще избегнете противовъзпалителния стероид кортизон и няма да има начин то да се забави прекалено много. В случай, че не използвате такива продукти зарастването на раните може да се отложи поради наличието на кортизон и могат да ви останат белези.

Както вече споменахме основния източник на ретиноиди са животинските продукти, плодовете и зеленчуците. За да се направят нужните мазила и козметика веществата трябва да се добият по синтетичен път. Самият процес се нарича глюкуронидация и представлява реакция на захарната глюкуронова киселина със субстрат.

Все пак трябва да се внимава с тяхната употреба, защото няма значение дали са придобити от природата или лабораторията. Трябва да знаете, че ретиноидите са токсични, ако се използват в големи дози. В случай, че използвате много често крем тези вещества могат да проникнат в кожата ви и да има неблагоприятни последици за вас. С придобитите от природата вещества няма такава голяма опасност, с тях е трудно да надвишите дневната доза.

В случай, че усетите болезнени подувания около дългите кости, анорексия, кожни лезии, косопад, хепатоспленомегалия – едновременно подуване на черния дроб и далака, кръвоизливи, безпокойство, повишено вътречерепно кръвно налягане трябва да знаете, че това са симптоми на предозиране. От своя страна можете да ги познаете, защото ще чувствате главоболия, гадене, повръщане, тинитус, двойно виждане и други зрителни симптоми. Веднага, след като забележите някои от симптомите се обърнете към лекар, защото ако вътречерепното налягане не бъде лекувано може да предизвика подуване на оптичния диск на окото, а от там ще загубите напълно зрението си.

За да използвате всички продукти без да имате притеснения е желателно да се посъветвате с дерматолог, защото той ще ви каже точно колко е токсичността на ретиноидите и за какъв период и колко често да използвате продукта.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *