Правила за здравословно хранене

Днес живеем в забързано ежедневие и е все по-трудно да се храним здравословно и да спазваме разнообразни диети. Доста често ни се случва да похапнем на крак между многобройните задачи, които ни чакат и когато се приберем вечер завършваме с обилна вечеря. Другата крайност е да гладуваме цял ден и чак вечерта да се нахраним. И двата варианта не са полезни за нашия организъм и му вредят твърде много, така че трябва да намерим начин да спазваме една балансирана диета. На първо време трябва да се отървем от мисълта, че има вредни храни, всички са полезни, но в нормални количества. Трябва да си хапваме от всичко защото само по този начин ще се чувстваме както физически така и психически здрави.

“Демир

zdravoslovnoto-hranene-i-balansirana-dietaТрябва да се храним здравословно, като консумираме всякаква храна в разумни количества, защото тя осигурява на организма ни повече от 40 хранителни вещества. Трябва да консумираме най-вече храни, които включват в състава си деветте аминокиселини, които са незаменими за организма. Тези аминокиселини се съдържат в белтъците, в някои от мастните киселини, минералните вещества и разбира се витамините.

Храната е основният източник на енергия за организма и веществата от които се нуждае са белтъци, мазнини и въглехидрати. За да се чувствате здрави има храни, които са богати на биологично активни съединения, макар да не са хранителни вещества.

За да постигнете една добра и здравословна хранителна диета е нужно да консумирате всякакъв вид храни, като се постараете да ги разпръснете равномерно във всички дни от седмицата.

Разбира се за да се храним здравословно и организма ни да се чувства добре трябва да се спазват и няколко правила.

1. Препоръчваме да не се храните с полуготовите и консервираните храни, защото в тяхното съдържание има много консерванти и разбира се сол. Добре е да консумирате храни, които са богати на витамини, минерали и целулоза.

2. Добре ще бъде ако се постараете да увеличите консумацията на пълнозърнести варива, като кафяв ориз, макаронени изделия и не пропускайте пълнозърнестия хляб.

3. Добре е да консумирате най-малко половин килограм пресни плодове и зеленчуци на ден, защото те съдържат антиокислителните витамини С, Е и бетакаротин. Всички тези вещества, които се съдържат в тях ще ви предпазят от ракови заболявания и коронарна болест.

4. Задължително трябва да намалите количеството мазнини, на ден те не трябва да презишават повече от 30%. Тази цел може да се постигне като замените олиото със зехтин за приготовлението на вкусни ястия и салати.

5. Ще трябва да намалите значително консумацията на червено месо, до два пъти в седмицата. Можете да го замените с бамя и фасул, защото те съдържат протеини, които са много полезни за организма ни.

6. Рибата е богат източник на минерали и протеини, затова е добре тя да присъства по-често в менюто ви.

7. Световната здравна организация препоръчва консумирането на ядки, като най-малко на ден трябва да изяждате по 30 грама. Те оказват положително влияние върху нивото на кръвния холестерол, защото са богати на мастни киселини.

8. Нещото, което затруднява повечето хора е да намалят консумацията на захарта и захарните изделия, но ще ви се наложи, ако желаете да спазвате една здравословна диета, за да се чувствате здрави. Тези продукти се абсорбират доста бързо от организма и в следствие на това се покачва кръвната захар. Ако това се случи вие сте застрашен да заболеете от атеросклероза или диабет.

9. Намаляването на консумацията на сол ще ви помогне да намалите големия риск от високо кръвно налягане, което е проблем на много хора. Прибавяйте към обичайните ястия повече билки и подправки и ще видите колко бързо ще привикнете с новия вкус.

10. Информирайте се добре и можете да приемате витамините и минералите, които не ви достигат под формата на таблетки. Препоръчително преди да започнете да приемате каквито и да е било таблетки да се консултирате с лекар.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *