Праз срещу инфекции

Празът, Allium porrum, е зеленчукова култура, която се отглежда повече от 2000 години. Смята се, че произхожда от Средиземноморието. В Древна Месопотамия са го използвали като лек с широк спектър на действие, римляните са считали, че неговата консумация помага за прочистване на гърлото и гласа.

Демир бозан билки за бъбреци

leekВ сравнение с другите видове лук празът съдържа повече азотни вещества, витамини и по-малко захари, от които главно глюкоза и фруктоза. Богат е на витамини А, К, PP и С, минерали калций,калий, магнезий и натрий, баластни вещества, фолиева киселина и етерични масла. Зеленчукът не съдържа мазнини, но има много влакнини.

Зеленчукът е нискокалоричен, което от своя страна го прави идеалният избор на зеленчук по време на диета или част от трапезата на хора с наднормено тегло. Много голяма част от неговите лечебни свойства се дължат на съдържащите се в него фитонциди, които имат дезинфектиращо и антибактериално действие. Изключително полезен за бременни жени, заради наличието на фолиева киселина в неговия състав. Добър антиоксидант, който успешно преборва и свободните радикали. Препоръчва се от специалисти като превантивна мярка срещу рак на стомаха. Свойството му да разрежда кръвта предпазва от образуване на съсиреци в кръвта.

Народната медицина препоръчва праз срещу висок холестерол в кръвта. Подходящ е и за заболявания, като астма, диабет, атеросклероза, астма и различни инфекции. Има гликемичен индекс 35.3 и гликемичен лоудинг 5. Укрепва нервната система и помага за бързо зарастване на раните. Подпомага дейността на мускулите и поддържа водния баланс в организма. Поддържа кожата здрава и гладка. Употребата на праз влияе положително върху храносмилателната система и подпомага сърдечната дейност, тъй като съдържа много влакнини и убива бактериите в стомаха. Употребява се за облекчаване на отоци от различни естество. Препоръчва се за лечение на хрема. Подобрява дейността на бъбреците и на жлъчния мехур, и е добро пикочогонно средство.

Консумацията на праз е свързана с определени здравословни опасности в определени случаи. Хората, които имат болен стомах или непоносимост към вкуса му по-добре да го сготвят добре преди консумация. Може да се добавя към салати, но само като съставка на дресинг. Не се препоръчва на хора, които имат язви, гастрити и патологични състояния на бъбреците.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *