Преборете акнето с лимонова трева

Лимоновата трева (Cymbopogon citrates) е тревисто растение от семейство Житни, виреещо в тропическите области. Нарича се лимонова трева, тъй като има силен лимонов аромат. От нейните листа се извлича ценно етерично масло, богато на цитрол. То бива два типа – източно-индийско етерично масло от вида Cymbopogon flexuosus и западно-индийско от вида Cymbopogon citrates.

“Фигурин

Етеричното масло от лимонова трева има антисептично, антиоксидантно, ободряващо и успокояващо действие. Прилага се при мазна кожа, тъй като контролира себумната секреция. Добре повлиява при акне, успокоява кожни екземи, свива порите. Помага за намаляване на изпотяването, има дезодориращо действие и антицелулитен ефект.

акнеЕто и как можете да прилагате лимоновата трева:

Против целулит направете масаж с 20 капки етерично масло от лимонова трева и 50 мл. бадемово масло

За тонизиране направете масаж със смес от 2 капки лимонова трева, 2 капки лавандула и 2 капки евкалипт

Ходилата може да масажирате с 2 капки лимонова трева, 2 капки чаено дърво, 2 капки лавандула и 2 капки бадемово масло

Много ободряващо повлиява вана с 10 капки лимонова трева и морска сол за 10 минути. Освен това има и антицелулитно действие.

За свиване на порите направете маска на лицето от 30 мл. бадемово масло и 2 капки лимонова трева. Нанесете върху лицето, престойте 10-15 мин. и измийте обилно с хладка вода.

При акне се прилага маска от 10 мл. бадемово масло, 2 капки лимонова трева и 2 капки салвия. Прилага се по същия начин като маската за свиване на порите.

Лимонова трева може да се използва и като подправка, тъй като има здравословни качества. Тя повлиява благоприятно при главоболие, стрес, умора, раздразнителност и понижена концентрация. Също така има ефект при грип, простуда, бронхит, кашлица и ларингит. Освен това подобрява храносмилането и помага при болки в мускулите и ставите.

Важно е да се знае, че лимоновата трева е противопоказна при бременни, епилептици, деца под 3 години и хора с алергия към маслото.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *