Пречистване на организма с красивата билка цикория

Цикорията е една красива билка, която се използва за пречистване на организма от вредни токсини, но не само това я прави уникален лечител.

Вкусът на билката е леко горчив и точно това помага за подобряване на функциите на храносмилателната система и стимулиране на апетита. Отварите приготвени от цикория се използват за понижаването на кръвната захар в кръвта и подобряване на работата на сърцето. Приемате ли еликсир от билката той ще окаже благоприятно въздействие върху нервната система, защото има успокояващ ефект. Отварите и лапите от красивата синя билка помагат при лечението на заболявания на черния дроб, цироза, стомашни болки, гастрит, хемороиди, трудно уриниране, глисти у децата, язва, треска и други.

Пречистване на организма с красивата билка цикория

Пречистване на организма с красивата билка цикория

Използваните части за лечение на това растение, което освен цикория можете да срещнете и под името синя жлъчка са листата, стъблата и корените. Надземните части на билката се събират през месец или и август. Корените се събират през есента след падането на семената на билката. В корените на цикорията има горчиви вещества и инулин, а в листата се съдържат лактукапиждац и лактуцин, които вещества отново са с горчив вкус.

Запарка можете да си приготвите от корените на цикорията, като за целта ви трябват 2 малки чаени лъжички изсушена билка. Нарежете корените на малки парченца и ги добавете в 200 милилитра вряла вода. . Тази запарка разделете на 4 равни части, които трябва да изпиете по-отделно в рамките на деня. Запарката, която направихте е за един ден, на следващия се прави задължително нова.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Отварата, която ще ви помогне за стимулирането на жлъчната секреция с цикория е следната: набавете си 2 супени лъжици от стръковете не целебната билка и ги смелете. Поставете ги в съд, като ги залеете с 400 милилитра вода. Варете стръковете от билката цикория за 5 минути. Махнете отварата от котлона и оставете да кисне 30 минути, като след това прецеждате. От нея приемайте по 120 милилитра 3 пъти на ден.

Настойката от цикория се използва за премахването на циреи или за по-бързо зарастване на външни рани. За приготвянето и ще използвате цветовете на цикорията, които ще поставите в бутилка без да ги притискате. После ще налеете до църлото на шишето зехтин. С настойката се намазват раните, но с нея можете да правите лапи и при борбата с акнето.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Пречистване на организма с красивата билка цикория

  1. В Гърция цикория се яде от най-ранна пролет. Берат се младите листа, измиват се обилно с вода. След това се бланшират, отцежда се водата, овкусяват се със зехтин и лимон. Прекрасна пролетна салата, пълна с витамини.

  2. Има ли кой да ми отговори защо написаното от мен относно цикорията не се публикува във Фейсбук профилът ми? Ще Ви бъда благодарна , ако ми отговорите.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *