Предпазете се от рак на гърдата с домати

Днес са направени много проучвания на домати и данните от тях показват, че те са много ефикасно средство за предпазване от рак.

Консумацията на голямо количество плодове и зеленчуци ежедневно ще ви предпази от развитието на различни заболявания. Диета, в която присъства ежедневно консумацията на домати ще ви предпази от рак на простата и гърдата.
За да се докаже ползата на доматите при лечение на рак на гърдата се прaви изследване от специалисти, което включва 70 жени. Всички избрани жени, които участват в проучването са след менопауза, защото до сега е доказано, че ракът на гърдата се развива най-често след този период. Специалистите подложили жените не 1- седмична диета, през която трябвало да консумират голямо количество доматени продукти. В съдържанието на доматите има ликопен и в диетата на жените той не бивало да намалява под 25 милиграма, защото именно с него са свързани ползите на зеленчука за организма.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Заедно с това проучване се прави още едно, което също е с продължение на 10 седмици и 70 жени след менопауза. Тук отново доброволките са подложени на хранителна диета, но тя включва консумацията на соеви продукти. При тях соевият протеин не бивало да пада под 40 милиграма на ден.domati

Всяка от двете групи, които били на различни диети трябвало да имат и 2 седмици, в които не бивало да консумират хранителните продукти соя и домати. Всичко това се прави с цел, за да могат после да бъдат изведени точни резултати и да се направи извода от проучването.

След като резултатите и от двете групи са на лице специалистите се заемат да обработят получилите се данни. Жените, които били подложени на доматена диета имат 9% покачване на хормона адипонектин. Той спомага за успешно регулиране на захарта и мазнините в организма. При жените подложени на соева диета този хормон намаля с 9%.

Така специалистите доказват, че при консумацията на домати риска от рак на гърдата намалява значително, защото когато нива на кръвна захар са високи, или има налично затлъстяване, или мазнини в кръвта, това ще доведе до развитието на рак на гърдата. Дамите с доматената диета имат увеличени нива на хормона и така са предпазени от тези симптоми, а това води до намален риск за развиване на това заболяване. При жените със соевата диета риска от рак на гърдата се покачва, защото хормона намалява и симптомите могат да се развият.

Все пак това не е единствената причина доматите да са така ефективни при борбата с рак на гърдата. В съдържанието им много антиоксиданти, които успешно освобождават организма от свободните радикали, а в голямо количество те могат да причинят увреждане на ДНК. Ликопенът, който се съдържа в доматите се справя успешно и с намаляването на лошия холестерол, а той е тясно свързан с заболявания, като рак на стомаха, белите дробове, простатата и гърдата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *