При бъбречни заболявания ниско протеинова диета

В случай, че поставената ви диагноза е бъбречно заболяване едно от първите неща, които ще ви бъдат предписани от лекуващия лекар е строго спазване на ниско протеинова диета. Защо е задължително нейното спазване ще разясним сега.
Когато консумираме храна се поема различно количество протеини, които се наричат още белтъчини. Когато те попаднат в храносмилателната система човешкия организъм ги разгражда. След този процес се отделя отпаден продукт, който се нарича урея. Разграждането на белтъците и аминокиселините, които са попаднали в организма се продуцират в черния дроб и това представлява общото количество уринен азот. Излишния амоняк, който представлява съединение на азот в водород е токсичен продукт в тялото и се премахва благодарение на уреята.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

images (9)Когато е налично заболяване, което пречи на бъбреците да изпълняват качествено функциите си, протича с увеличаване на уреята. заболяванията могат да бъдат хронична или остра бъбречна недостатъчност, запушване на пикочните пътища или обезводняване на организма. Симптомите, които най-често се проявяват при заболяване на бъбреците са повръщане, диария, изпотявания, тежки травми, тумори и възпалителни процеси, свързани с разпад на тъканите.

За да се премахне уреята от организма трябва бъбреците да функционират правилно и да не са засегнати от заболяване. В случай на заболяване уреята се натрупва в организма до токсични нива и има опасност да навлезе в кръвта.

Когато чрез храната се приемат минимум количества белтъчини натоварването на бъбреците се намалява и тяхното възстановяване се ускорява. Задължително обаче преди да започнете ниско протеинова диета трябва да се консултирате с лекар или диетолог, за да се сигурни, че тя е подходяща точно за вас.

За да функционират нормално бъбреците организма има нужда от 56 грама протеини на ден при мъжете и 46 грама при жените. Когато се спазва ниско протеинова диета дневната доза е ограничена до 0,6 грама на ден за 1 килограм телесно тегло. Например при 85 килограмов човек консумацията не бива да бъде повече от 45 грама на ден. В случай, че заболяването не е много тежко дневната доза може да достигне 75 грама за 1 килограм телесна маса. Не забравяйте обаче, че препоръчителната дневна доза може да се определи единствено от специалист.

Когато се спазва ниско протеинова диета енергията, която е нужна на тялото се набавя чрез сложни въглехидрати и полезни за сърдечносъдовата система моно и полиненаситени мазнини. Диетата най-често включва пресни плодове, зеленчуци и многозърнести храни. Червеното месо, млякото, пилешкото и рибата са високо протеинови продукти и за жалост тяхното количество трябва да бъде ограничено, дори почти трябва да липсва от менюто. Трябва да се ограничи и консумацията на тестени изделия независимо, че количеството на белтъчини в една порция е минимален, около 3 грама.

Можете да започнете диетата първия ден със закуска, която да включва прием на малко количество овесена каша, но не бива да я комбинирате с мляко, а с вода. След това може да хапнете 1-2 банана. Обяда може да включва сандвич с пълнозърнест хляб, малко и тънко парче шунка и пресен зеленчук или плод, като например домат, краставица, зелена чушка, маслини или авокадо. За вечеря можете да консумирате 40-50 грама бяло месо, бял ориз, задушени зеленчуци и за десерт плод, като например грейпфрут или портокал. В случай, че ви се хапва нещо между основните ястия можете да консумирате само пресни плодове или зеленчуци.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *