При кожни проблеми – полски хвощ

Полският хвощ е една ценна билка, която е била използвана още от дълбока древност за лечение на редица състояния. Тя може да бъде срещната по такива места, като влажни и сенчести, най-вече покрай по поречията на реки, потоци и мочурища. Ако сте окъснели да си наберете прясна билка, може да я намерите в различни дрогерии, изсушена, почистена и пакетирана.

“Фигурин

download (23)Полският хвощ е антибактериално растение, което допреди да се въведе антибиотика е било много ценно при налагане на открити рани и порезни такива – военните лекари редовно са имали прах от това растение, което налагали на раната и така тя зараствала по-бързо и се предотвратявали възпаления. По-добър ефект има ако бъде наложена като лапа, но това може да стане само с прясна билка.

Друг ефект, който е търсен и до днес от почитателите на народната медицина е диуретичното свойство на полският хвощ – растението спомага да се изхвърлят излишните течности и така засилва дейността на бъбреците. Благодарение на това множество вредни и отровни вещества се извеждат от тялото по-бързо. При хората, които често страдат от камъни в бъбреците, различни чайове и отвари от полски хвощ са изписвани от специалистите като едно ефективно превантично средство на алтернативната билкова медицина.

Билката е изключително полезна при такива състояния, като храчене на кръв, кървене от венците, маточни кръвотечение и дори при хемороиди.

При астматични пристъпи чаят от хвощ също е много добро средство и успокоява пристъпите както и отхрачва дълбоката, суха кашлица.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *