Проблеми с нервите? Доверете се на Билка.инфо

Пълноценна почивка за нервите с билката Дяволска уста

Дяволска уста (Leonurus cardiac L.)

Дяволската уста е многогодишно тревисто растение, достигащо на височина до 150 см, с кухо стъбло покрито с власинки. Плодът му е сух и се разпада на четири тристенни орехчета. Среща се из цяла България по тревисти и буренливи места до 1000 м надморска височина.

Има и по-лесни начини да разпуснете!

Има и по-лесни начини да разпуснете!

За медицнски цели и билково лечение се събира и използва надземната част на билка, събрана по време на цъфте от юли до септември месец.

Билката притежава свойство изключително близки до тези на валерианата. Това се дължи на съдържащите се в растението биологично активни вещества, като флавоновите гликозиди, сапонини, дъбилни вещества, етерично масло и смоли.

“Демир

Приложението и се разпростира при повишена нервна възбудимост,  хистерия, безсъние, сърдечни неврози, кардиосклероза, начални стадии на хипертония, климактерични нервни смущения и леки форми на базедова болест. В бългаската народна медицина дяволската уста се употребява още и като диуретично и противокашлично средство, при нередовна менструация, главоболие, анемия и други.

Начин на приготвяне и употреба – принципно съществуват готови лекарски препарати приготвени от дяволска уста, които се продават в аптеките (леонурин), но в домашни условия се прави запарка от 2 супени лъжици билка в 500 мл вряща вода. Приема се по 1 винена чаша 3-4 пъти дневно.

 

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *