Променя и защитава – силата на хената

Хената или още, както я знаем къната, е билкова смес, която се ползва още от древни времена. Със своя напълно естествен състав и до днес, и със своите невероятни свойства, къната си е спечелила много почитателки и сред съвременните жени.

“Демир

Преди векове обаче тя основно се е използвала за изрисуване на ръцете на жената с различни символи, показващи нейното положение и статут. В тропическите страни пък хена се използва с цел охлаждане на тялото. С течение на времето тя става средство за разкрасяване в различни аспекти, поради полезните си свойства.

Henna-hair-coloring_jpg608Освен като средство за рисуване, къната се използва като естествена и безвредна боя за коса. Според това какъв е естественият цвят на косата, тя оцветява в различни нюанси и оттенъци на червеното. И не само. Смесена и с други билки – индиго, амла, касия и др., тя може да придаде и друг цвят освен червен. Освен за боядисване, къната се използва и за възвръщането на здравината на косата. Според специалисти къната е естествен балсам за косата. Тя я възстановява и защитава от увреждане и накъсване. Придава й сияен вид. Няма химическа боя за коса, въпреки рекламите, която да ви даде такъв блясък на косите, както къната ще го направи.

Подходяща е за силно изтощени коси, тъй като възстановява естественото киселинно-алкалното равновесие на скалпа. По този начин се насърчава и растежа на косата, намалява се косопадът и изтъняването на косъма. Хена не променя химичната структура на косъма, което е често срещано при различни шампоани, балсами и лосиони за коса. Тя има свойството да покрива косъма, подобно на защитен филм, като го прави по-здрав и плътен.

Също така предотвратява появата на пърхот и други кожни проблеми. Естествената къна се извлича от растението Хена (Lawsonia inermis). На съдържанието на растителни пигменти, смоли и танини в растението се дължат и полезните свойства на къната.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *