Ракията ни лекува? Ето как!

Едно от последните изследвания, които са направени на ракията сочи, че в умерени количества тя е много полезна за организма. Ракията може да повиши концентрацията на човек и да намали нивото на лошия холестерол в кръвта. От векове хората говорят, че ракията е много лековита, но днес вече е доказано това нейно действие от специалистите.
Все пак е важно да споменем, че само умерената консумация на ракия влияе благоприятни на човешкия организъм.

“Фигурин

rakiyaКръвното налягане може да бъде нормализирано с прием на малко количество от акохола. С приема на ракия човек се предпазва от заболявания на сърдечносъдовата система. Възпаленията на вътрешните стени на кръвоносните съдове могат да се предотватят с приема на една чашка ракия. В случай, че се спукат това може да доведе до образуване на тромби или инфаркт, който може да е с фатален край.

Ракията може да подейства и неблагоприятно на организма, когато се консумира в големи количества за дълъг период от време. Това ще доведе до пакачване на кръвното налягане, до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.
В нашата страна ракията присъства може би ежедневно на нашата трапеза, все пак това е една традиционна напитка, която много хора произвеждат сами. Още в самото начало тя е била безцветна, но с времето хората започват да я поставят в бъчви и тя придобива кафеникав или жълтеникав свят. За оцветяване в бутилките могат да се поставят и пръчки с различен произход, а за вкуса и също се използват добавки. Ракията е алкохолна напитка и на вкус се упреличава на италианската грапа, японското саке, мексиканската текила и други.

За да приготвите домашна ракия ви трябват ферментирали плодове, като най-често се използват сливи и грозде. Ракията, която закупуваме от магазина достига най-много 40%, а когато я приготвяме в домашни условия могат да оставят и по-големи градуси, около 60% например. Не са нужни много специални умения, за да си приготвите ракия, а и няма да ви излезе много скъпо, защото продуктите, които са ви нужни са плодове, вода и захар.

През зимния сезон най-често ракията се приема подгрята, по-известна като греана ракия.
Тази алкохолна напитка се счита за национална в България, Македония, Босна и Херцеговина, Хърватия и Черна гора.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *