Рецепти с мед и билки за тонус и здраве

Билките са също толкова силни лечебни средства, както и синтетичните лекарства. За разлика от тях обаче, билките нямат странични ефекти и докато лекуват основното заболяване, помагат и за други, скрити, подсилват имунитета. Ето няколко билки, които смесени с мед, правят чудеса за нашето здраве:

“Демир

med-limoniКорени от девесил и шипка са признати растения във фитотерапията, които усилват имунната защита на организма. Ето и една рецепта: смесете една част корени от девесил и 2 части шипкови плодове. От тази смес се вземат две супени лъжици и се сипват в термос. След това се заливат с половин литър преварена вода и се оставя да престои около 2 часа. Пре­ди употреба във всяка доза се добавят по 2 капки ело­во масло. От сместа се приема по половин чаша – гореща, 2 пъти на ден.

Рецепти с ягодки и малинки: Добре познатите ни плодове и листата от тях, имат много мощно лечебно действие в различни случаи. Ето една рецепта за имунитет, която облекчава и кашлицата: Заливат се 4 супе­ни лъ­жици смлени листа от гра­динска ягода или малина с половин литър горе­ща вода, след това сместа се слага да заври. След като се махне от котлона, се оставя да престои 20 минути, прецежда се и се смесва с две чаши прясно мляко, един настърган морков и 3 супени лъжици мед. Всичко се разбърква добре. Сместа се пие топла по по­ловин чаша 3-4 пъти на ден.

Жълт кантарион: Билка, от която всеки трябва да има у дома: Смесете 1 част ко­рени от девесил и 2 части жълт кантарион. След това вземете една супена лъжица от сместа и я залейте с чаша студена вода. Сложете на огъня да поври 20 минути, след което се маха и се оставя да престои един час. Пие се горещо, след като се прецеди, по една четвърт чаша 2-3 пъти на ден. Желателно е към вся­ка доза да се добавят по 8 капки масло от бяла ела.

Коприва и дива калина за сила и тонус: Смесете шипкови плодове, коприва и дива мащерка. От тази смес вземете 2 супени лъжици и сипете в термос. Залейте с половин литър преварена вода. След това оставете сместа да престои един час и прецедете. Пие се с мед във вид на горещ чай. Пие се по половин чаша 2-3 пъти на ден.

За тонус:

Черна боровинка: Вземат се около 700 грама плод от черна боровинка и се смесват с разтвор на вода с пчелен мед ( 6 супени лъжици мед на половин ли­тър вода ). Получената на­питка се изпива за 2 дни, леко стоплена преди всеки прием.

Лимони с мед: Изключително благотворно е действието на лимоните върху организма. Съчетани с мед, се получава една невероятна и много полезна напитка:  В чаша преварена во­да се сипва сокът от половин лимон, разтваря се и 1 супена лъжица мед и от сместа се пие по половин чаша 2 пъти на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *