Репей помага срещу косопад и язва

Растението Arctium Lappa, известно още като репей представлява двугодишна билкова трева, която най-често се среща в зоните с умерен климат предимно в Северна Азия и Европа. Може да бъде намерено предимно във влажни полски и предпланински райони, също така гори и храсталаци. Името му идва от латинското наименование „да се хвана“, което е заради плодовете му, които имат кукички, твърде лесно увисващи за дрехите и козината на животните.

“Демир

repeiОсвен досаден бодил обаче, репея е полезна билка, кояот съдържа редица витамини и минерали – А, В1 и В2, минерали кобалт, фосфор, силиций, калий, желязо, магнезий, цинк и хром. В растението се откриват протеини, инулин, органични киселини, горчиви, слузести, дъбилни и смолисти вещества. В неговия химичен състав влизат още стеариновата и палмитиновата киселина, фитостерини, етерични масло, гликозиди, танини и сапонини.

За лечебна цел основно се вадят корените на растението и то младото такова, едногодишните предимно, преди да излезе плода. Двугодишните вече са „престарели“  – с кухи стъбла, корени и нямат никакви лечебни свойства. Още през 17-ти век е установено, че билката може да се използва при камъни в бъбреците, треска и подагра. Индианците от племената чероки и ирокези са използвали билката за пречистване на кръвта и за регулиране на нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Растението стимулира процеса на обмяна на вещества в организма и ускорява клетъчния растеж.

Притежава невероятно дезинфекциращо, потогонно и диуретично действие. Вътрешно той може да се взема при язва на стомаха, ревматизъм, болести на ставите, диабет и артрит. От семената може да се приготви отвара, която да се взема при световъртеж. Външно растението може да се употребява при косопад, пърхот и акне, срещу наранявания и контузии, разширени вени, а също така може да се употребява на лапи при симптоми на подагра, ревматизъм и натъртвания.

На пазара може да намерите масло от репей, който е чудесно естествено средство срещу косопад, защото притежава укрепващо свойство за косъма, увеличава здравината и блясъка му. Листата на репея могат да се използват при пациенти с изгаряния, като намалява времето за възстановяване на кожата. Също така билката не позволява да се развият бактерии и действа като бариера срещу влагата в раните.

Репеят трябва да се приема само по лекарско предписание и надзор. Той не трябва да се използва от кърмачки и бременни жени. При допир с него кожата може да се зачерви и да се раздразни.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *