Риган – силен антиоксидант

В превод името на известната на всички подправка „риган“ се преплита с оптимистичното „планинска радост“. Много по-удачно би било обаче да се нарече „бичът на бактериите“. Ако се питате защо, трябва да знаете, че ароматните масла на тази подправка включват в своя състав тимол и карвакрол, съединения, които доказано потискат бактериалния растеж, включително на мощни патогенни бактерии като Pseudomonas aeruginosa и Staphylococcus aureus. В Мексико риганът се предписва като лечение на инфекции, предизвикани от друг патоген – Giardia lamblia. Лекарите там заключили, че простата, необработена билка е по-мощна от предписвано масово до преди няколко десетилетия лекарство в такива случаиl.

“Демир

oreganoПодправката е чудесно потентно антиоксидантно средство, като в един грам от него се намират 42 пъти повече антиоксидант отколкото в ябълките, 12 пъти повече от портокалите и 4 пъти повече от тази на боровинките. Освен това растението е богато и на витамин К, много желязо, фибри, калций, триптофан и витамин Е.

Добре е, когато има възможност да предпочитате пресен пред сушен риган, макар сушенето на билката да се отразя на неговите вкусови качества. Ще познаете кога ригана е пресен, по свежо зелените листа, които не изглеждат повехнали, и по тях не трябва да има тъмни точици или пожълтяване.  Пресният риган може да се съхранява в хладилник, завит в парче памучен плат или да бъде замразен.

Замразяването му изисква да бъде нарязан. Така, може да бъде поставен във форми за лед и покрит с малко вода – в последствие могат да се изваждат кубчета, готови за супи и бульони. Ако ще се съхранява сух, трябва да се поставя в добре изолиран съд, на хладно, тъмно и сухо място. Така се запазва в отлично състояние до шест месеца, след което вкусовите му качества бързо започнат да се губят, последвани от здравословните.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *