Розмарин, нещо повече от подправка

Прогонете умората с розмарин

Розмарин (Rosmarinus officinalis L.)

Розмаринът е вечнозелен силно разклонен храст, които у нас се отглежда предимно като декоративно растение, главно по черноморското крайбражие.

Розмаринът не е само подправка!

Розмаринът не е само подправка!

За лечебни и медицински цели в българската народна медицина се използват листата и младите облистени клонки, събрани по времето на цъфтеж от май до юни. Растението има доказано антидиарично, противовъзпалително, обезболяващо и жлъчегонно действие, които се дължат на съдържащите се в него етерично масло, цинеол, камфора, урзолова и олеанова киселина.

Според нашата народна медицина листата и младите стръкове на растението се използват широко при стомашно-чревни разтройства (особено кървави диарии), при  преумора и отбадналост, при застой в жлъчните пътища и възпалението им, при косопад и много други. На особена почит се радва етеричното масло, което под формата на лапи се използва за лечние на изкълчване, натъртване и трудно зарастващи рани. Може да бъде прилагано и при ревматизъм. Растението има и доказано инсектицидно действие, като то  е най-силно срещу молци.

Начин на приготвяне и употреба – от млади стръкове и листата  се приготвя запарка, като 2 чаени лъжички билка се заливат с 250 мл вряла вода. Това е количеството за един ден, което се изпива подсладено с мед на вкус. Може да се употребява и за гаргара и компреси. А спиртен извлек се използва за мазане налагане на болните стави при ревматизъм.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *