Сапун от жасмин и зелен чай

Искате ли да си направите изцяло домашен сапун с вашите любими аромати и естествени продукти? Тогава прочетете следващото, хващайте чантичката и бягайте до билковата дрогерия или еко магазините. Освен съставките, които ще ви предложим на следващите редове, може да следвате същата методика и да направите сапун с черен чай – Earl Grey е с изискан аромат, богат и много плътен, който ще ви следва през целия ден. Но нека да видим как да направим нашия сапун със зелен чай и жасмин.

“Фигурин

Трябват си само:

sapun domashen– Около 300 грама неароматизиран, неутрален сапун /хубавите качествени бебешки сапуни се предлагат без абсолютно никакви ароматни вещества в тях, даже и на лайка или мащерка/. Ако имате възможност може да използвате и разтопена сапунена база, което обаче рядко ще може да намерите по нашите магазини. Така че бебешкият сапун е идеален. Добре е да го разтопите предварително за нашите цели.

– 20 пакетчета /или една кутия/ Зелен чай с жасмин. Ще намерите такъв чай по всички магазини – хранителни, билкови, дрогерии, има много марки, които предлагат тази комбинация. По възможност изберете такъв, на който пише че е натурален, еко или каквото и там да пише като сертификат за качество.

– Восъчна хартия /може и оризова хартия, хартия за печене или подобни, ако не разполагате с восъчна/.

В малка купа изсипете съдържанието на всяко пакетче чай и го оставете настрана. С восъчната хартия, направете кутийки в една тавичка, така че да се получат няколко разделения, правоъгълни или квадратни, в зависимост от тавата. Така по-лесно ще извадите после готовите калъпчета сапун.

В купа, подходяща за микровълновата, изсипете сапунената база или сапуна, и нагрете доката напълно се втечни. Това може да се направи и на котлона, но трябва да сте постоянно до печката, за да не загори сапуна. Разтапя се или на водна баня, или в тенджера с двойно дъно, в случая. След като стане напълно течна сапунената база, изсипвате билката от пакетчетата с чай. Оставяте още половин-една минута да поври, докато двете съставки се смесят напълно. Отнемате от огъня, и докато е горещо наливате в предварително оформените калъпчета. Ако нямате хартия, можете да излеете течната маса в малка тавичка, като след около час, преди да изстине напълно, можете да нарежете с нож вашият сапун със зелен чай на желаните от вас калъпчета. След това оставяте някъде /не в хладилник обаче/ да стегне напълно. Трябват му около 24 часа, за да бъде напълно готов за употреба, стегнат и добре изглеждащ. Оттук насетне можете да използвате вашият домашно приготвен сапун за една здравословна баня. Или да направите уникален подарък на приятелка, майка, сестра. Просто проявете въображение и опаковайте според случая. И вашият домашен СПА подарък е готов.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *