Сената е натурален лаксатив номер едно

За разлика от огромното мнозинство медицински билки, сената – малко храстовидно растение, произхождащо от Северна Африка, има едно единствено показание – запек. Но макар и само с едно показание, сената е много ефективно естествено средство за облекчаване на този симптом, който може да ни коства много нерви, болки и дискомфорт като цяло. Ето защо тя се предлага масово в насипен вид или под формата на огромен брой лекарствени продукти или хранителни добавки. За познавачите на билки, тя е средството на избор при констипация.

“Фигурин

senaВ плодовете и листата на растението се съдържат специални вещества, носещи наименованието антрахинони, които притежават ясно изразен слабителен ефект – те дразнят механорецепторите в дебелото черво, усилвайки перисталтиката. Листата и плодовете се различават по химичен състав. Първите съдържат вещества, които могат да подразнят чувствителното детско стомахче, поради което при деца се прилагат само плодове от сена и продукти, получени от тях.

Листата за разлика от плодовете имат много по-мек ефект, ето защо трябва да се прави избор между двете в зависимост от възрастта на лицето, което ще ги приема. Трябва да се има предвид, че в началото на приложението могат да се наблюдават гадене, крампи или повръщане, а при продължителна употреба – привикване.

Антрахиноните преминават през плацентата, поради което сена не трябва да се приема от бременни. Освен това, те се екскретират с кърмата и могат да предизвикат разхлабване у кърмачето, поради което билката е противопоказана и при кърмене.

Лекото гадене може да бъде туширано чрез прилагане на канела, карамфил, джинджифил или други ароматни билки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *