Шикакай – красива коса по Аюрведа

Шикакай е индийска билка, която се прави от стрити шушулки на Acacia Concinna. Тя е едно от основните средства за грижа за косата в аюрведа, а в превод означава „плод за коса“. Още от древни времена този вид акация се е използва от индийците, за измиване на косата и вследствие на което, за здрави и красиви коси. Шикакай е известен като натурален балсам за коса. Билката kosa shikakaiпритежава меко измивно действие, но също така създава балансирана среда върху скалпа. Така тя успокоява раздразненията по скалпа и действа срещу пърхот и кожни възпаления. Нейната сила се крие в това, че стрита, тя притежава богат минерален и витаминен състав – C, D, микроелементи. С комбинацията от съставки шикакай подхранва фоликулите и подпомага растежа на косата от корен до връх. Освен от шушулките, в медицината се употребява екстракт от листата и от кората на акацията, но те имат силно действие вътрешно, затова не трябва да се консумират своеволно.

Може да бъде използвана самостоятелно, но аюрведа проповядва, че билката е добре да бъде използвана в комбинация с други индийски билки. Например амла, прах от сапунени ядки, брахми, брингарадж. Така тя действа още по-добре на косата, измива косата отлично и премахва пърхута, заздравява корените.

След като измиете косата с пудра от шикакай не е нужно да употребявате балсам, тъй като тя действа като естествен балсам за коса, придава лъскавина и повишава нейната еластичност. Шикакай премахва мръсотията по косата и скалпа. Ако искате да третирате косите си според аюрведа можете да направите маслена баня преди да измиете косата. Скалпът и косите се намазват с масло по ваш избор, като особено подходящи са маслата от бадем, жожоба, кокос. Косата се покрива с найлонова шапка и кърпа, оставя се маслото да подейства за 25 минутки.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *