Шипката и нейните предимства

Шипката представлява храст, който има прави или извити стъбла, които на дължина стигат до три метра и са целите в бодливи шипове, най-често сърповидно извити.

shipkaПонякога цветоносните стъбла са без бодли. Храстът цъфти с бели или розови цветове. Образуваните след това плодчета представляват едносеменни, прилични на орехчета, които са затворени в месесто цветно легло. След време цветното легло се разраства, достигайки яйцевидна форма и се образува и самият плод шипка. Цветовете се развиват през месеците май-юли, докато плодовете зреят през есента.

Шипката е много полезно, лековито растение, като с него често се лекуват инфекциозни заболявания. Освен при добре познатата ни настинка, хрема и разстройство, препарати на основата на шипка често се ползва и при такива заболявания, като атеросклероза, болести на черния дроб, както  на бъбреците, еднокринни разстройства и др. Може да помогне и при проблеми с кожата, като например екземи, трофични язви или стоматит, за целта се ползва в случая маслен екстракт.

Плодовете на шипката пък спомагат за засилване възстановяването на повредени тъкани, синтеза на различните хормони, както и пропускливостта на съдовете. Богата на витамин С, тя не само ни паза от простуди, но и помага за сваляне на кръвното.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

 

Всичко, което трябва да направим е да пием редовно чай от шипка. А как да го направим? Нищо по-лесно от това. Просто в затворен съд в гореща вода, сложете две шепи шипки. Не е добра идея те да се варят, защото високата температура ще разруши хранителните полезни вещества. Оставят се да киснат шест часа. След това прецеждате и може да подсладите с мед, за да е  по-вкусно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *