Синапът помага при ревматизъм

Растението синап представлява едногодишно тревисто растение, което се среща в цяла Европа. Още преди две хиляди години гръцкият лекар Диоскурид е знаел как се приготвят пластири от синап, които се използват за лечение на гръдни натрупвания. Тази практика се използва и в наши дни. Антисептичните свойства на синапа са били оценени от хирурзите много време преди Пастьор да открие, че микробите причиняват инфекции и заболявания, като са използвали синап за почистване на рани.

sinapЛечебните си свойства, синапа дължи на 40% протеини, 20 % слузни вещества, 30% мазно масло, етерично масло, гликозиди и ензимния комплекс мирозиназа. От фармокологична гледна точка в синапеното семе се съдържа глюкозидът синигрин, който представлява калиева сол на глюкозидната мирозинова киселина и е неактивен в билката. Активизира се със заливане с хладка вода, а от водата съставката се разгражда на етерично синапено масло, глюкоза и калиев сулфат. Алилсинапеното масло дразни силно кожата и може да предизвика изгаряне.

Действията, които има синапа и които значително помагат при лечението на множество и най-различни болестни състояния и заболявания, са: антиревматично, ревулзивно, тоест дразнещо силно рецепторите на кожата, хиперемично – повишава притока на кръв, антиревматично, антимикотично – срещу гъбички. То е и кардиопулмонален стимулант. Прилага се при лумбаго, ишиас и ревматизъм. Използвано под най-различни форми, синапеното семе може да подпомогне излекуването на различни възпалителни процеси, които пряко засягат белите дробове, както и горните дихателни пътища. Изпаренията могат да предизвикат дразнене и затова очите трябва да се защитят.

Синапеното семе намира приложение във вид на синапени лапи, синапена хартия и синапов спирт 2%. Лапите от брашно трябва да се прилагат с повишено внимание, тъй като от предозиране може да се получи изгаряне на кожата втора степен. Във вана, във водата на която е добавено синапено семе, трябва да се стои не повече от 20 минути. При продължителен престой на синапената лапа може да се получи изгаряне на кожата. Синапът не трябва да се прилага при деца до шестгодишна възраст. За хора със стомашно-чревни язви или възпалителни бъбречни заболявания билката е противопоказна.

Подобни публикации за още четене:
Оценете статията

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *