Слъчогледови семки помагат на кожата да е свежа

Използвайте слънчогледови семки, за да направите кожата си свежа и мека на допир, защото няма жена, която да не мечтае за това.

Слънчогледа представлява едногодишно растение, което се отглежда най-вече заради богатото съдържание на мазнини в семената му. От семената на растението се произвежда олиото, което се използва ежедневно в кухнята. Соята и папицата заемът първите места за маслодайни растения, но веднага след тях се нарежда и слънчогледа.

“Фигурин

Преди много години, когато слънчогледа е донесен в Европа е използван за декоративно растение доста дълго време, защото не са били познати неговите ползи. По онова време той е използван само за украса на паркове и градините.
Историята разказва за Руски селянин, който е бил решен да направи олио от семките на слънчогледа. За да постигне своята цел той използвал ръчна преса и успял да произведе подправката. Така в края на XIX век този продукт бил използван не само в Европа, но и Америка, като станал една от незаменимите съставки.

48Трябва да благодарим на природата, че е създала слънчогледовите семки, защото те са един уникален продукт полезен за човешкия организъм. слънчогледовите семки са много по-полезни за тялото дори и от месото и яйцата. Една от главните причини за това е, че те се обработват от организма много по-бързо от всички животински продукти.

Много дълго време се е смятало, че в черния дроб на рибата треска се съдържа най-голямото количество витамин D, но това не е така. Днес вече е научно доказано, че най-богатия източник на витамина са слънчогледовите семки.
Ежедневната консумация на слънчогледови семки е препоръчителна, защото това ще помогне на кожата да изглежда гладка, мека и сияйна. Другото качество на продукта, е че спомага за храносмилателния баланс на тялото и лигавиците.

Слънчогледовите семки са богат източник на незаменими аминокиселини, които спомагат на организма при обмена на мазнините. В тях се съдържат и не наситени мастни киселини, като например линолева, палметинова, олеинова, стеаринова и арахидонова. Те са много ценни за човешкото тяло, въпреки че някои от тях не се синтезират от организма. В случай, че те не присъстват в организма има риск от разрушаване на клетъчните мембрани и нервните влакна. Всички тези киселини предпазват организма от натрупването на излишен лош холестерол, а както знаем той е причината за развитието на атеросклероза. В случай на такова заболяване риска от инфаркт на миокарда е много по-висок.

В съдържанието на слънчогледовите семки присъстват и много минерали, като например фосфор, калий, магнезий, селен, натрий, цинк, хром, силиций, мед, кобалт и желязо. Всеки един от тези минерали е жизнено важен елемент, който поддържа организма здрав.

Само с консумацията на 50 грама слънчогледови семки можете да си набавите дневната доза за организма от витамин D нужна на един възрастен човек. Все пак не бива да прекаляваме с тяхната консумация, защото те са много калорични. В 100 грама слънчогледови семки се съдържат приблизително 700 калории.

Необелените слънчогледови семки запазват своите качества за доста дълъг период от време, защото тяхната обвивка ги предпазва от всичките вредни въздействия.

Специалистите препоръчват да не се закупуват обелени семки, защото след преработка се получава окисляване на мазнините. Така те са много вредни за човешкия организъм и предизвикват неблагоприятни реакции.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *