Смокините дават сила на организма

Смокинята е много известна на всички и тя се смята за плод, но технически това не е истина. Смокините стоят под знаменателя на „лъжливите плодове“ и реално те представляват сиконии. Сикониите са месести стъбла, които съдържат цветни части и семената на смокиновото дръвче.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Чрез консумацията на пресни или сушени смокини организма получава нови сили, защото в тяхното съдържание има много полезни за тялото съединения.

Когато откъснете прясна смокиня от дървото трябва да сте на ясно, че тя може да трае само 8 дни и след това започва да се разваля. Точно заради тази причина 85% от смокините, които се предлагат на пазара са сушени.

presni_smokiniМного важен въпрос, който вълнува всеки човек е : „ дали сушените смокини запазват полезните си качества?“. При процеса на сушене на плодовете се загубва повече от 60% от водното им съдържание, но това не е страшно. След този процес смокините стават по-вглъбен източник на калории, питателни вещества и фибри отколкото пресните „лъжливи плодове“. Съдържанието в 100 грама сушени смокини е от 219 калории, 3,3 грама белтъчини, 0,9 грама мазнини, 63 грама въглехидрати. Чрез консумация на 100 грама сушени смокини организма си набавя 25% от дневната доза на фибрите, 14% калий, 15% витамин К, 16% калций, 18% магнезий и 16% желязо според Ориентировъчния дневен прием (ОДП).

Едни от най-богатите на минерални съединения са смокините и техния прием се препоръчва силно от специалистите. Щатското Министерство на земеделието е направило изследване на сушените смокини и то показва, че те са изключително богати на фибри, манган, магнезий, калий, калций и витамин К. всяко едно от тези вещества, които се съдържат в сушените смокини е в оптимални количества за всички човешки нужди.

В смокините се съдържат големи количества на полифеноли и флавоноиди, като например рутозид, галова, хлорогенна и сирингова киселини.Поради тази причина те са известни като една от най-могъщите антиоксидантни бомби.

В University of California е направено изследване на сушените смокини и според него само два средно големи сушени „лъжливи плода“ с тегло около 40 грама увеличават плазмената антиоксидантна активност. Този процес всъщност предпазва кръвта и кръвните клетки от настъпване на различни увреждания и мутации, които се причиняват от свободно-радикални частици.

В смокините има както разтворими, така и не разтворими фибри. Разтворимите фибри помагат за засищане на глада и поддържат кръвната захар и холестерола в здравословни норми. Неразтворимите фибри помагат много при храносмилането и се справят много добре с регулирането му. Споменахме, че в смокините има голямо съдържание на калий и той спомага за поддържането на телесния баланс на течности и електролити. Това свойство действа изключително благоприятно на организма, защото поддържа нормалната функция на нервната и сърдечната мускулатура.

Също така смокините са един невероятен източник на енергия, а това е така защото калориите идват от бързо разградими захари. Не се притеснявайте от този факт, количеството което ще приемете няма да се отрази не благоприятно на организма ви, защото смокините се приемат заедно с фибрите, а те забавят освобождаването на захари в кръвта.
Винаги когато закупувате сушени смокини гледайте да не притежават белезникав слой прашец по тях. В случай, че те имат този белег е добре да не ги закупувате, защото това означава, че са пръскани с отровни пестициди и вредни консерванти, с цел удължаване на срока на годност.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *