Смокинята подобрява храносмилането, сърдечната и бъбречната дейност

Смокинята е вкусен плод, съдържащ много полезни за организма съставки. Те са богати на витамини С, В1, В6 и минерални вещества като натрий, калий, калций, магнезий, фосфор.

Витамин В6 играе важна роля за производството на серотонина, известен като „хормона на удоволствието“, поради което консумацията на смокини подобрява настроението.

смокиняПресните смокини съдържат 1.5% белтъчини, 11.5% въглехидрати и съвсем малко киселини, а в сушените плодове тези проценти са съответно 3.6% и 50%.

“Демир

Сушените смокини са много калорични и са идеалното средство за тези, които искат да натрупат килограми. Подходяща храна са и за възстановяване след тежка болест или операция. В 100 грама сушени плодове се съдържат 214 ккал.

Ако страдате от запек или просто имате нужда от подоб­ряване на храносмилането залейте 2-3 сушени смоки­ни с 1 чаша вода и ги оставе­те да киснат около 1 час. Из­пийте течността, а след това изяжте плода.

Смокините помагат и при настинки и възпаления на дихателните пътища. За целта се приготвя топла отвара от добре измити 2-3 смокини, които се заливат с чаша прясно мляко и се варят на слаб огън, докато млякото покафенее. 2-3 пъти на ден между храненията се пие от течността и се ядат плодовете. Тази рецепта е изключително ефикасна за лечение на кашлица, а освен това укрепва имунната система на болния.

Отварата от смокиня помага и при възпаление на венците, просто жабурете устата няколко пъти на ден.

Консумацията на смокиня е полезна за състоянието на стомаха и бъбреците. Тя служи като диуретик. Малките зрънца, с които е пълна, попиват и извличат насъбралите се в стомаха и червата газове, в резултат на което тези органи могат отново да функционират правилно.

Тъй като са богати на калий, смокините са особено полезни и при заболявания на сърдечно-съдовата система. Калият спомага за намаляване напрежението в кръвоносните съдове и ги разширява.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *