Солта ни прави глупави

Доста често се говори за вредите върху организма от прекалената консумация на сол, като досега се смяташе, че солта оказва негативно влияние най-вече върху сърцето и сърдечно-съдовата система. Освен това обаче, според най-новите резултати от проучвания, солта нанася неимоверни вреди и върху мозъка, което в крайна сметка води до оглупяване.

“Демир

солДо това откритие са стигнали група учени от Торонто, Канада, след като установили, че консумацията на сол в по-големи от допустимото количества оказва влияние и на интелектуалните ни възможности. Те обясняват, че това е много ясно забележимо при хора, системно злоупотребяващи с употребата на сол. При тях се наблюдавало прогресиращо забавяне на дейността на мозъка, в сравнение с тези, които я използват в разумни граници.

За да докажат своите твърдения, учените провели научен експеримент. В продължение на три години те проследявали интелектуалните възможности на повече от 1 250 души на възраст от 67 до 84 години. През този период изследователите отчитали начина на живот, както и приеманото от участниците количество сол, което обикновено използват в храната си.

Анализирайки резултатите от изследването учените установили, че прекаляването със солта и по-заседналият начин на живот влияят изключително негативно върху интелекта на човека, а също и върху цялостното състояние на организма.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *