Спиртни настойки борят различни заболявания

Настойките и извлеците са чудесен начин да се съхрани силата на билките, поради това, че билките не се варят предварително, а се оставят да киснат известно време в спирт или домашна ракия. Лечителите препоръчват дори това да е ракия, отколкото силен спирт, понеже в ракията има и водя и тя ще разтвори всичко.

“Демир

matochina-listaСпиртен извлек от живовляк
Живовлякат е единствената противоотрова при ухапване от змии, скорпиони, оси, животни, а също и при гнойни рани и отоци. Всичко, което ви трябва е да накиснете една памучна кърпичка в настойката и да наложите на раната. Ако е лято и живовлякът е много, той се счуква или смила с месомелачка, или с каквото може, до течно сътояние. И при ухапване от змия, на ръка или крак, крайникът се омотава с настойката и кърпичките се сменят, след изсъхване.

Извлек от чесън

Във всякакъв вид, вътрешно и върху раните, като естествен антибиотик с неограничен спектър на действие. И помнете! ЧЕСЪН И ИНФЕКЦИЯ, НА ЕДНО МЯСТО НЯМА! Така че, при всеки отделен случай вие трябва само да съобразите, по какъв начин да доставите чесъна до мястото на инфекцията. Ако инфекцията е обща, чесънът постоянно се употребява вътрешно (+върху евентуалните открити рани). Не е задължително да се яде пресен чесън, но трябва. При непоносимост може да се прави чеснов чай или чеснова спиртна настойка. На гнойна рана чсънът се поставя накълцан, в марля.

Извлек се прави като се накисне определено количество от билката в спирт или ракия и се оставя на тъмно. Може да стои много.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Спиртни настойки борят различни заболявания

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *