Стайните цветя – нашите домашни лекари

Може би много малък процент от хората знаят, че саксийните растения играят много добре ролята на домашни лечители, а това е един плюс, защото те никога няма да спрат да красят нашите домове. Вие може да смените къщата си или да направите ремонт, но те винаги ще присъстват, за да създават уют и красота, а когато са поставени да подходящото място те се грижат за нашето здраве.

gliciniaСпоред руския парфюмер Брокар, ако в производствените фабрики се поставят глициния или шибой на подходящото място в производствените цехове ще се носи мириса на тези цветя и по този начин ще се увеличи производствеността. Той обаче дал само идеята, а малко по-късно учени от Япония се заели със задачата да докажат твърдението му чрез разнообразни изследвания и успели. Първият експеримент бил направен в офиса на програмисти и при усещането на приятния аромат на лавандулата техните грешки намалели с 20%, а при поставянето на лимон процента скочил на 54%. И това не е всичко, в края на работния ден хората се чувствали спокойни благодарение на мириса на лавандулата, а лимона повишил тяхната доволство и безгрижие. Така вместо човек да си тръгва уморен и стресиран от работа, той излизал с усмивка на лице. Всеки аромат, обаче влияе различно на хората работещи в различни сфери и те се заели със задачата да експериментират как влияе всеки аромат в разнообразната работна сила. Направените опити доказват, че подходящия мирис за шивашките ателиета е на прясно окосено сено, защото въздейства успокояващо. Със сигурност това не е мириса в банковата сфера, защото тяхната работа е много динамична и той ще им повлияе отрицателно.

След като са направени множество опити, заключението на специалистите, е че ако, отглеждате стайни цветя в дома или офиса ви те ще ви се отплатят за положените грижи. Като едни от най-важните причини за отглеждане на цветя те представят:

Демир бозан билки за бъбреци

1. Създаването на уют в дома
2. Помагат, като филтрират праха в офиса или в дома ви
3. През лятото имат способността да охлаждат
4. През зимните месеци нормализират влажността на въздуха
5. Намаляват въглеродния двуокис
6. Повишават съдържанието на кислород
7. Премахват неприятния мирис от цигарен дим
8. Действат успокояващо и помагат за снемане на стреса

Всеки един от нас знае, че ако си направи разходка в гората или планината въздуха там е много по-чист и улеснява дишането ни. Това е така, защото въздуха там е много по богат на аеробни, които са наричани още витамини на въздуха. Около 600 аерона са ни нужни за да дишаме свободно, но в затворените помещения, в които живеем има само от 20 до 80 аерона. Доказано, е че тези витамини на въздуха в гората са много повече от 3 хиляди и поради тази причина при една разходка из гората ние можем да получим главоболие и дискомфорт. Това се получава, защото самия ни организъм не е свикнал с големия наплив от аерони и ни действа отрицателно. Доказано, е че в една стая съдържанието на въглероден двуокис е 30 литра, а растенията, които се намират в стаята ще се хранят с него, като отделят кислород, което пък от своя страна ще пречисти въздуха ви и ще се чувствате по-добре. От направените множествени експерименти е доказано, че ако отглеждате лимон той ще ви помогне да свалите кръвното си налягане, лавровото дърво ще ви помогне като отнеме умората ви, а а розата ще се погрижи да имате повече сили. За да има хармония в дома ви е добре да поставите мушкато в спалнята и бръшлян и папрат в хола. Ако пък не можете да заспите и страдате от безсъние един букет от лавандула ще ви помогне, а при главоболие ще ви помогне приятния аромат на люляка. Ако пък желаете да стимулирате вашата памет ви е нужен розмарин, като той ще се чувства най-добре на бюрото в офиса ви. Запомнете, че леките аромати въздействат успокояващо на човешкия организъм, а силните възбуждат и стимулират, така че преценете добре кое растение е за дома и кое за офиса.

Може би нямате представа, но е факт, че въздуха на работното ви място е силно замърсен благодарение на стените, на които са поставени тапети или просто са боядисани, лакираните мебели и още много други фактори. Въздуха на работното ви място е препълнен с над 250 високотоксични и приблизително 15 канцерогенни вещества , като в тях има голямо съдържание на формалдехид, които газ е вреден за вашия организъм. Запомнете, че климатиците и вентилаторите поставени в офиса ви няма да ви помогнат с пречистването на въздуха толкова, колкото растенията. Те ще се грижат за здравето ви, но и ще ви помогнат за намаляване на стреса и напрежението получени по време на работния процес. Доказано, е че най-подходящи растения за отглеждане в офиси са фикус, филодендрон, алое и задължително хлорофит, които обича да вирее в такива помещения със замърсен въздух и с голямо удоволствие ще го пречисти за вас, като отплата за положените грижи към него.
Ако с всичко това сме успели да ви убедим, че цветята са едни много добри лечители, знайте че те също се нуждаят от ежедневни грижи. Ако искате те да се грижат за вашето здраве от вас ще се иска да им обръщате внимание, да ги поливате и подхранвате ежедневно. Покажете им, че сте способни да се грижите за тях добре и те ще ви се отплатят за това.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *