Щастливата диета – зарежда с енергия за пролетта

Има и такава диета, да. И това е напълно сериозно разработена  от известна американска диетоложка, която твърди, че съществуват такива фактори, способни да повишат настроението на всеки човек. И то защото активизи­рат хормона на радостта – серотонина. За да не унивате никога, особено през зимата, както и сега през променливото пролетно време, ви препо­ръчваме да включите в менюто си следните хранителни про­дукти:

Демир бозан билки за бъбреци

jena-shtastie_28074e4602Мляко и млечни – съдържат много белтъчини, кои­то повишават съпротивляемостта срещу стреса и укреп­ват паметта.

Мазни риби – включете от този вид морски дарове, без значение дали са в пресен или замразен вид. Те са богати на мастни киселини. Според меди­ците, този който поне веднъж в седмицата не яде риба, може да изпадне в клинична депресия.

Много плодове и горски също – не забравяйте, че мо­жете да си замразите и да си имате и през зимата. Те съдър­жат антиоксиданти, необходи­ми за нормалната работа на мозъка.

Ягодите например, са бога­ти на разтворима съединител­на тъкан, която забавя проце­са на храносмилане, а това ста­билизира нивото на захар в кръвта. Бананите(достъпни всеки сезон) съдържат витамин В6 и спомагат за активната из­работка на серотонин. Порто­калите успокояват.

Спанак и зеленолистни – това е са склад на фолиева киселина. Учени са доказали, че съществува връзка между депресията и липсата на фолиева киселина. За да допълните своите запаси от това вещество, може да хапвате и семки, леща, соя.

Картофи, макарони, ориз – не се отказвайте от тези продукти, като наблегне­те на кафяв ориз и макарони от твърди сортове пшеница.

Орехите също допълват за­пасите от серотонин.

Ако сте решили да се възползвате от щастливата диета, то комбинирането на продуктите става по лично желание, като не се тъпчете, и се придържате към режима поне 12 седмици. А диетата има три етапа: 

прилив на серотонин;

балансиране на серотонина;

контрол над серотонина.

Закуската ви трябва да е една и съща през целия период, като се състои от порция белтъчини, порция въглехидрати или чаша плодов сок. Пак може да ком­бинирате порциите по свой на­чин. Порцията белтъчна храна може да съставите по следния начин: 115 г извара с 5-процен­тна масленост, или едно яйце, или 125 г сирене, или 2 парчета пушена сьомга, или 30 г пилеш­ко или говеждо.

Порцията въглехидратна храна: една филия бял хляб, или 30 г мюсли, или 4 пълнозърнести хлебчета, или 3 ябълки, или 10 кайсии.

Обядът и вечерята се изчисляват по същия начин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *