Как да имаме по-здрави стави? Основни изисквания

Познаване устройството на ставите позволява да се видят много ясно нещата, които им въздействат неблагоприятно и трябва да се елиминират, за да останат здрави.

Ставите се намират между две съседни кости, напр. коленна става. Краищата на двете кости са оформени по различен начин. Краят на едната кост е глава като изпъкнала полусфера, а краят на другата кост е ставна ямка – вдлъбната част. Тези краища на костите се допират като идеално си пасват. В това си съчетание те могат свободно да се движат една спрямо друга, което е задачата на ставата. Няма ли нужда от още нещо – например продуктите за здрави кости и стави могат много да помогнат. Едва ли може човек да си представи какви ще са болките, ако при движението си двете кости се трият непосредствено.

“Демир

Затова повърхностите на главата на едната кост и ставната ямка на другата кост са покрити с хрущял, който представлява гладка и еластична пореста тъкан. Главната задача на ставния хрущял е да намалява триенето между двете кости в ставата при движението им. Цялата става е обвита от ставна капсула, която от вътрешната страна е покрита с мембрана. Тя произвежда синовиална течност, която е много вискозна и спомага за приплъзване на ставните хрущяли като намалява триенето между тях. Всички части в ставата се свързват помежду си с помощта на връзки, а мускулите се захващат за съседните кости чрез сухожилията.

Ставите, 350 на брой у човека като коленна, тазобедрена, лакътна и други, свързват по такъв начин две кости, че те могат да се движат една спрямо друга, да се сгъват, извиват и дори да се въртят.

Точно ставите, осъществяващи тази подвижна връзка между костите, позволява на човека да движи ръце, крака, тяло, да се свива и катери, да произвежда. Излиза, че ставите обуславят човешкия живот да бъде такъв какъвто е с движение и работа. Това голямо значение на ставите е убедителна обосновка да ги пазим здрави. Нужна ли е допълнителна мотивация?

Решително да, защото:
  1. Ставните болки са жестоки, нетърпими.
  2. Идва момент когато човек не е в състояние да извършва дори елементарни грижи за себе си и затруднява близките си.
  3. При това ставите са и подли, те дълго време не показват, че се разболяват, симптомите стават явни след няколко години когато може би е късно или ще бъде по-трудно.
  4. През последните години ставни проблеми се появяват при по-млади и по-голям брой хора.
  5. Щом ежедневно се полагат грижи за лицето, косата, облеклото, със същото усърдие трябва да се пазят ставите. Изводът е ясен, още от млади осъзнато, без да ни тежи, да действаме така, че да имаме по-здрави стави.
Основни правила:
  • Движете се. Нужно е да отделяме ежедневно минимум 1 час в движение. То може да е напълно свободно без изискване на сериозни усилия. Препоръчваме Ви ходене около 7000 крачки на ден.
  • Правилна стойка. Изключително важно е да не сме с грешна поза докато сме изправени и седим, защото това причинява изкривявания, които влияят негативно на целия ни организъм.
  • Хранете се полезно. Няма правилна формула в диетата. Всички крайности са неполезни. Важно е тя да бъде балансирана, за да си набавяме всичко полезно за тялото ни. И не забравяйте водата. Важно е да не сме дехидратирани.

Източник:
Аптеки Валета

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *