Ставните болки отшумяват с помощта на прахан

Праханта е паразитна гъба, която може да се намери в цялата страна. Образува се по кората на широколистните дървета, най-вече върху бука. Гъбата има противовъзпалително и цитостатично действие. Повлиява благотворно при кожни наранявания, бронхиална астма и очни заболявания като конюнктивит, екзема на клепачите, ирит, склерит и др. Тази паразитна гъба оказва и чудесно лечебно въздействие при хронични ставни заболявания, артрит, ревматизъм. Праханта е чудесно кръвоспиращо средство, а освен това има свойството да понижава високата температура. Употребява се вътрешната част на гъбата, която се наситнява на прах. Ето и как можете да я употребявате:

“Фигурин

За вътрешна употреба се приготвя запарка от 1 чаена лъжица прахан и 1 чаша вряща вода. Изчаква се да изстине и се прецежда. Приема се по 1 винена чаша, три пъти дневно, 30 минути преди ядене. Запарката може да се използва и като потискащо средство върху развитието на някои тумори, при заболяване на пикочния мехури и всякакви отоци. До две денонощия възпалителните процеси и много високите температури отшумяват. Може да се употребява за компреси, като се налагат болните места.

При порязвания и други наранявания с кръвоизливи мястото директно се посипва с прах от гъбата и кръвотечение спира.

При вътрешни кръвоизливи се прави следната отвара: смесват се равни количества стрък от ефедра и казанлъшка роза. 1 чаена лъжичка от сместа се сварява в 400 мл. вода. Прецежда се и към отварата се прибавя 1 ч.л. прахан. Приема се 3 пъти дневно по 1 винена чаша 30 мин. след ядене.

При висока температура може да се използва и следната комбинация: 1 супена лъжица стъбла от бръшлянова самобайка и листа от люляк се заливат с 400 мл. вряща вода и се варят 5 минути. След като се свали от огъня отварата се прецежда и се добавя 1 чаена лъжичка прахан. Приема се по една чаша три пъти дневно 30 мин. преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Ставните болки отшумяват с помощта на прахан

  1. Пишете гъбата с латинско или точно българско наименование от справочник… Тук има две посочени Същинска и Лъжлива ако е спомената от Вас гъба…, има и ред други дървесни гъби… http://xenos-bushcraft.com/blog/2010/09/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D0%B1%D0%B0/

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *